Teglice naše svagdašnje

4. svibnja 2021.

Teglice su sastavni dio svijeta Jedem doma. Mogu biti male, velike, uske ili široke,  ali uvijek su s crnim poklopcem i prepoznatljivom etiketom u bordo crvenoj boji.

Staklo je divan materijal. Konkretan, kompaktan, čvrst, čist, a može se reciklirati bezbroj puta. U našem slučaju staklene tegle nepogrešivo asociraju na zimnicu i naše mame, tete, bake, susjede koje su nam godinama slale domaća jela spremna za podgrijavanje.

A kako smo uopće došli do toga da svoje jela pakiramo u teglice?

Baš kao u evolucijsko-ekološkom smislu, i mi smo do stakla došli preko – plastike.

Kad smo pokretali Jedem doma kao asortiman prvih premium polugotovih jela na našem tržištu, inspiracija nam je bio svijet profesionalne kuhinjske opreme, točnije profesionalni strojevi za vakumiranje.

Naime, na prvi kongres Chefs Stage u Šibeniku sada već daleke 2018. godine zaputila sam se posve sama, kao svojevrsni autsajder ugostiteljske industrije. Bila sam osnivačica i vlasnica servisa Jedem doma, malenog tima kuhara koji su za privatne klijente diljem Zagreba odlazili u nabavu namirnica i potom u njihovom domu kuhali. No bilo je to tek kvalitetno kućno kuhanje, miljama daleko od tema i vještina kojima su baratali svjetski Michelin star kuhari, koji su se te godine po prvi put okupili u Šibeniku.

 

Baš kao što je te godine koncem ožujka u Dalmaciji neočekivano pao snijeg, tako je uistinu posljednje što sam očekivala od tog skupa da ću upravo ondje dobiti ne samo inspiraciju za novu inkarnaciju Jedem doma, nego i za zametak posve nove tržišne niše u Hrvatskoj, koju ćemo godinu dana kasnije započeti upravo mi.

Na jednom od prvih radnih izleta, onog sa slavnom slovenskom cheficom Anom Roš, koja nas je uvela u svijet samoniklog bilja, u autobusu sam slučajno sjela pokraj jedne predivne mlade žene. Kako ipak ništa nije slučajno, tako je ona u svega nekoliko sati postala moja dobra prijateljica, a ispostavilo se da je njezin suprug uvoznik najsofisticiranijih  i najkvalitetnijih profesionalnih kuhinjskih uređaja.

Družeći se tih dana s Nadjom i Tomicom, shvatila sam na koji način vrhunski restorani uspiju osigurati one 22 savršene komponente svakog slijeda. Ključna riječ je priprema. A priprema ne počinje u trenu kad gost uđe na vrata restorana, ona se odvija i danima prije. A kako onda te fine kremice, umaci, glazirane divote izdrže danima u hladnjaku, a da ne izgube na svojoj kvaliteti? Vakumiranjem!

Kako smo mi u Jedem doma u pravilu kuhali za naše klijente i za nekoliko dana unaprijed, odmah mi se upalila lampica da bismo na isti način i mi mogli kvalitetnije sačuvati cijela jela za buduću uporabu. Počeli smo s vakum vrećicama, u kojima i dalje imamo dio asortimana, no sve češće zamjenjuju ih staklene tegle.

Kao što sam već rekla, staklo je divan materijal. Konkretan, kompaktan, čvrst, čist, a može se reciklirati bezbroj puta. Baš zbog toga mi u Jedem doma volimo svoje teglice i pune i prazne.

Za kupce Jedem doma vrijedi stalna akcija – donesite nam 10 praznih teglica Jedem doma i odaberite besplatno jelo po svom izboru.