Što ćemo danas jesti?

25. travnja 2021.

Koliko puta tjedno ponovite ovu rečenicu? Ako ste sretnici koji večer prije osmišljavaju doručak za sutra, u radno vrijeme imaju organiziran ručak, dok djeca ručaju u vrtiću ili školi, vjerojatno barem jednom dnevno. U trenutku kad idete kući s posla.

 

Ako pak radite od kuće, a pritom su i ostali ukućani doma, a još možda svi ne njeguju iste prehrambene navike, pitanje „što ćemo danas jesti“ sigurno ponovite u dvoznamenkastom brojčanom iznosu. Dnevno.

 

Budući da sam odrasla u obitelji u kojoj je kultura stola oduvijek bila važna i u pravilu se unaprijed znalo što se jede za doručak, ručak i večeru, i sama sam započevši samostalan život prirodno nastavila planski razmišljati o dnevnim obrocima svoje obitelji.

 

Nije mi bilo mrsko iz dva razloga – organizacijske sposobnosti su mi jača strana i uživam u planiranju bilo koje vrste, baš kao i što  neizmjerno uživam u hrani.

 

Kad sam shvatila koliko to malo ljudi radi, pa im zbog nedostatka vremena ili volje za svakodnevnim kuhanjem pate prehrambene navike cijele obitelji, pokrenula sam prvu inkarnaciju branda Jedem doma, koja je imala oblik servisa za nabavu namirnica i kuhanje.

 

Kuharice servisa Jedem doma su za obitelji diljem grada Zagreba odlazile u nabavu namirnica na Dolac, te potom u njihovom domu kuhale. Najčešće je to bilo za nekoliko sljedećih dana u tjednu, tako da klijenti nakon dolaska s posla vrlo lako jelo sami podgriju ili zapeku. Ubrzo smo upravo takva jela počeli proizvoditi za šire tržište, pri čemu su Jedem doma postala prva premium polugotova jela na hrvatskom tržištu.

 

Budući da je rješavanje kućne prehrane tijekom radnog tjedna gorući problem koji traži svoje rješenje iznova iz dana u dan, postoji nekoliko načina kojima to možete učiniti sistemski i trajno:

 

  • Pomnim planiranjem obroka za cijeli tjedan, planiranjem tjedne nabave namirnica te pretpripremanjem nekih od tih obroka jednom tjedno, najčešće nedjeljom.

Najjednostavnije sastavljanja takvih planova prehrane jest u excell tablicama, ili u aplikaciji Numbers na iOs platformi.

Postoji i cijeli niz aplikacija za planiranje obiteljskog tjednog menija, koja uključuje i popis potrebnih namirnica, provjeravanje onoga što već imate u hladnjaku i slično. Neke od njih su Yummly, Plan to Eat, Pepperplate, Prepear.

 

  • Angažiranjem baka servisa

Takav servis može si organizirati ograničen broj ljudi. Nisu sve bake u mirovini. Brojne bake koje su u mirovini imaju svoj životni ritam koji ne uključuje svakodnevno služenje svojim potomcima. Ne žive sve bake u mjestima u kojima i njihova djeca i unuci. I nažalost mnogi više nemaju bake.

 

  • Angažiranjem kućnih pomoćnica

Angažiranje gospođe koja jednom ili više puta tjedno pomaže oko čišćenja ili peglanja već je standard u urbanim sredinama. Mnogima bi nemjerljiva pomoć bila da ista gospođa i skuha nešto fino dok je kod njih. Ideja odlična, ali realizacija problematična. Kako smo bili upravo u toj tržišnoj niši, poznata su nam dva najčešća problema: 1. Gospođe uz puno posla koji ih dočeka u stanu ne stignu skuhati ništa zahtjevnije. 2. Njihove kulinarske vještine često nisu na razine očekivanja urbane, prehrambeno osviještene klijentele.

 

  • Naručivanjem jela iz restorana i cateringa

Svi znamo da to može biti prva pomoć povremeno, ali ne i svakodnevno rješenje. Razloga je puno: limitiran izbor jela, kvaliteta namirnica, hrana koja dolazi ohlađena ili uparena, cijena.

 

  • Kupnja tjednih paketa Jedem doma

Komparativne prednosti jela Jedem doma su u tome što vam je za njihovo dovršavanje potrebno svega nekoliko minuta. Kao da vam je mama pripremila bolonjez, sarmu, juhu. To su svježa jela, s rokom trajanja, a bez aditiva i konzervansa, od domaćih receptura. Uvijek su vam na stolu topla, tek pečena ili kuhana. Ne koristimo bijelo pšenično brašno i rafinirani bijeli šećer.

 

A što su uopće tjedni paketi Jedem doma? Koliko god asortiman Jedem doma bio širok, našim stalnim kupcima nisu se jela ista jela svaki tjedan. Upravo za njih osmislili smo četiri nova jela svaki tjedan, koja dolaze u većim, family pakiranjima, pri čemu se ostvaruje i financijska ušteda u odnosu da se kupuju pojedinačna pakiranja. Kako su nam se često javljali i samci, kojima su standardna pakiranja za dvoje bila prevelika, tjedni paketi dolaze u dvije veličine: family (za 4 osobe) i single (za jednu osobu).

A tada pitanje s početka „A što ćemo danas jesti“ postaje samo jedno pitanje tjedno, i to nedjeljom: „Jesi li naručio Jedem doma za sljedeći tjedan?“.