Recept

Wok od svinjetine

Na ovo ste jelo iz Jedem doma nekad lizali prste! Svinjetinu u receptu lako možete zamijeniti bilo kojim drugim mesom

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 15 minuta + 30 minuta mariniranja

Pod nazivom „wok“ mi na hrvatskom govornom području nazivamo većinu azijskih jela pripremljenima u istoimenoj posudi. Ipak, dvije su temeljne vrste jela koja se pripremaju u woku: stir-fry i curry. Pri tome je stir-fry jelo od povrća, mesa ili ribe prženo na naglo na visokoj temperaturi, a razne vrste curryja također su jela iz woka, ali to su jela u nekom umaku.

Wok od svinjetine koji ste toliko voljeli iz asortimana Jedem doma spada u prvu skupinu – stir fryja. Svinjska vratina daje posebnu slasnost ovome jelu, no ako je iz bilo kojeg razloga izbjegavate, po ovoj recepturi možete pripremiti bilo koju vrstu mesa.

Ovo je jelo pogodno za podgrijavanje, pa slobodno napravite veću količinu, te na dan konzumacije samo skuhajte prilog u obliku riže ili rižine tjestenine.

Recept

Količina:

  • 2 osobe

Namirnice:

  • 0,4 kg svinjske vratine
  • šaka indijskih oraščića
  • 1 mladi luk
  • ¼ glavice kelja
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 2 mrkve
  • 3 režnja češnjaka
  • 3 cm korijena đumbira
  • žlica smeđeg šećera
  • umak od soje
  • umak od kamenica (opcionalno)
  • ulje od sezama ili sunocokreta

Posuđe:

  • nož
  • daska za rezanje
  • wok
  • kuhača

 

  1. Meso narežite na tanke trakice i potopite u umak od soje pola sata prije pripreme jela.
  2. Paprike, mrkvu i kelj narežite na uzdužne trakice otprilike iste širine – oko 0,5 cm.
  3. Češnjak i đumbir narežite na tanke prutiće, mladi luk na kolutiće.
  4. U woku jako zagrijte sezamovo (opcionalno suncokretovo ulje) i ubacite meso koje ste ocijedili od umaka od soje. Okrećite ga kuhačom u woku, tako da se dobro prepeče sa svih strana. Izvaditeg ga na tanjur.
  5. Smanjite vatru i na istu masnoću ubacite češnjak i đumbir. Miješajte da ne zagore.
  6. Nakon minutu – dvije pojačajte vatru i ubacite ostalo povrće. Miješajući pržite dok se povrće dobro ne zapeče na naglo sa svih strana.
  7. Meso vratite u wok.
  8. U ostatku umaka od soja u kojem se mariniralo meso razmutite žlicu smeđeg šećera i žličicu umaka od kamenice (oyster-sauce, ali može i bez njega) i ulijte u wok. Kuhajte miješajući dvije-tri minute.
  9. Na kraju pospite indijskim oraščićima te poslužite uz rižu ili rižine rezance.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Wok od svinjetine

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Wok od svinjetine

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
JEDEM DOMA_product-3
Recept
26.01.2022.
IMG_6007
Čistimo hladnjak
23.01.2022.
coko-tart
Slastica vikendom
22.01.2022.