Recept

Varivo od kelja

Jedno od tradicionalnih variva hrvatske kuhinje, na moj način

5

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 30 minuta

Varivo od poriluka, varivo od graha, varivo od mahuna i varivo od kelja čine četverolist tradicionalnih hrvatskih variva, od kojih se nekima možda i diže kosa na glavi.

Tinejdžerima i ne-ljubiteljima povrća pogotovo!

Ja variva volim, ali nikako ne volim prekuhano povrće, kakvo se najčešće pojavljuje u najtradicionalnijim varijantama ovih jela. Kao niti snažan okus luka, koji katkad zna izvirati iz njih.

Sljedeći recept pokazuje kako sam tradicionalno varivo od kelja prilagodila svom ukusu – s dodatkom fine pancete i kratkotrajnim kuhanjem, tako da povrće ostane „živo“, „za pod zub“. Budući da su i kelj i mrkva dosta slatki, kao bazu ne koristim luk, nego samo češnjak.

RECEPT

Količina

  • 4 osobe

Namirnice:

  • 1 manji kelj
  • 2 mrkve
  • 1 pastrnak
  • 2 krumpira
  • 3 režnja češnjaka
  • komad korijena celera
  • 100 g pancete u komadu
  • suncokretovo ulje
  • žlica začinske paprike
  • sol
  • papar

Posuđe:

  • daska za rezanje
  • nož
  • lonac s poklopcem
  • kuhača

 

  1. Pancetu narežite na sitne kockice.
  2. Češnjak ogulite i narežite ga na kriškice.
  3. Korjenasto povrće i krumpir ogulite i narežite na kockice.
  4. Kelju maknite vanjske debele listove i narežite ga na trakice.
  5. U loncu zagrijte 2 žlice ulja i popržite pancetu 3-4 minuta. Dodajte češnjak i pirjajte još 1 min.
  6. Na ulje ubacite korjenasto povrće i kuhačom okrećite 2-3 minute, da se lagano karamelizira.
  7. Ubacite začinsku papriku, promiješajte po dnu i odmah ulijte 1,2 l vode.
  8. Pojačajte vatru. Kad zakuha, ubacite krumpir i kelj.
  9. Kuhajte 15 minuta. Začinite solju i paprom.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Varivo od kelja

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Varivo od kelja

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
bananabread
Slastica vikendom
23.10.2021.
marokanskopile-glavna
Recept dana
21.10.2021.