Recept

Uskrsna šunka u kruhu

U našim krajevima, osobito onim kontinentalnim, uskrsni doručak nezamisliv je bez fine šunke pečene u ukusnom ogrtaču od domaćeg kruha

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 2,5 sata + vrijeme za kuhanje i hlađenje šunke

Oduvijek sam voljela šunku u kruhu i to ne zbog šunke nego zbog – kruha. Obožavala sam toplu koricu natopljenu masnoćom iz šunke, i najčešće bih pojela kruh, a ostavila šunku. 😀

Šunka u kruhu uistinu je veliki hrvatski kulinarski klasik, za koji svatko ima neku svoju malu varijaciju recepta.

Isprobala sam ih mnogo, ali nekako se uvijek vraćam ovome, koji sam prvi put uzela od Reci peci i minimalno ga modificirala.

Za pripremu šunke u kruhu važno je da šunku svakako premažete razmućenim jajetom, kako se ne bi odvajala od okolnog kruha, a s tijestom se možete i poigrati s različitim vrstama brašna. Ipak, ako odete u prevelik eksperiment s bezglutenskim brašnima, nemojte očekivat osobito uspio efekt.

Idealna cjelovitija zamjena za bijelo pšenično jest bijelo pirovo brašno.

Recept

Količina:

  • 6 osoba

Namirnice:

  • 1 šunka od 1,2-1,5 kg
  • nekoliko zrna papra
  • 2 lovorova lista
  • 0,6 kg glatkog brašna
  • 25 g svježeg kvasca
  • 2 žličice soli
  • 1 žlica šećera
  • 0,4 l mlijeka
  • 0,15 l ulja
  • 1 jaje

Posuđe:

  • lonac
  • lončić
  • mikser s nastavcima za tijesto
  • posuda za miješanje
  • lim za pečenje
  • papir za pečenje
  • valjak
  • zdjelica
  • vilica
  • kist
  • aluminijska folija

 

  1. Šunku najprije treba skuhati. Ako mislite peći kruh ujutro, predlažem da šunku skuhate večer prije. Šunku potopite u lonac s hladnom vodom, paprom i lovorovim listom te vodu zagrijte do vrenja. Smanjite vatru i kuhajte onoliko sati koliko ona ima kilograma. To znači u ovom slučaju oko sat i pol. Ugasite vatru i ostavite neka se šunka ohladi u vodi od kuhanja – može i preko noći.
  2. Za tijesto za kruh najprije aktivirajte kvasac tako što ćete u lončiću zagrijati mlijeko, pa u njega dodati šećer i kvasac. Pustite neka se diže oko deset minuta.
  3. U većoj posudi pomiješajte brašno i sol, te im polako dodajte uzdignuti kvasac, miješajući mikserom s nastavcima za tijesto. Na kraju dodajte ulje. Mijesite ga na najjačoj brzini, a zatim nastavite rukama, barem 5 do 10 minuta. Stavite ga u nauljenu posudu, pokrijte krpom i ostavite neka se diže na toplom oko sat vremena.
  4. Ohlađenu šunku izvadite iz vode, skinite joj mrežicu i posušite je ubrusima. U zdjelici vilicom umutite jaje i kistom premažite cijelu šunku.
  5. Uzdignuto tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj površini u pravokutnik debljine oko 2 cm.
  6. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.
  7. Šunku omotajte tijestom sa svih strana, tako da spoj tijesta bude na dnu šunke. Dlanovime tijesto što više pritisnite uz šunku.
  8. Tijesto s gornje strane premažite ostatkom umućenog jajeta i nabockajte vilicom. Pecite 20 minuta.
  9. Vrh pokrijte aluminijskom folijom i pecite narednih 35 minuta.
  10. Šunku u kruhu izvadite iz pećnice, umotajte u kuhinjsku krpu i pustite da se tako ohladi. Režite na kriške i – dobar tek!

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Uskrsna šunka u kruhu

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Uskrsna šunka u kruhu

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
articoke
Recept
03.05.2022.