Autentična feta je mekani i mrvičasti salamureni sir iz Grčke koji se tradicionalno proizvodi od ovčjeg mlijeka, koje prirodno sadrži dva puta više masnoće od kravljeg mlijeka.
Moderni standardi, regulirani statusom zaštićene oznake izvornosti omogućuju proizvođačima miješanje ovčjeg mlijeka s do 30 posto kozjeg mlijeka.
Upravo takav je i najrasprostranjeniji feta sir u našim trgovinama, a to je President Salakis, koji sam i ja koristila u izradi ovog recepta.
Kako bi mrvičasta feta postala kremasti namaz, potrebno ju je, poput vrhnja, istući, ili točnije rečeno, obraditi u multipraktiku.
Ima raznih recepata za tučeni feta sir, a meni se najviše sviđa kad se miješa s grčkim jogurtom, maslinovim uljem i limunovom koricom. Sol nije potrebna budući da je feta izrazito slan sir.
Umak od rajčica iz pećnice je ne samo ultrajednostavan za pripremu nego i božanstven, posebno ako se priprema od aromatičnih mini rajčica raznih boja, kojima je upravo puna sezona. Poseban gušt daju mu pinjoli, koji se u pećnici lijepo zapeku.
Odgovori