Ljetno

Tučeni feta sir s umakom od pečenih cherry rajčica i pinjola

Dva fenomenalna namaza gotova u tren oka traže uz sebe jedino krišku dobrog kruha

0

Vaša ocjena:

Autentična feta je mekani i mrvičasti salamureni sir iz Grčke koji se tradicionalno proizvodi od ovčjeg mlijeka, koje prirodno sadrži dva puta više masnoće od kravljeg mlijeka.

Moderni standardi, regulirani statusom zaštićene oznake izvornosti omogućuju proizvođačima miješanje ovčjeg mlijeka s do 30 posto kozjeg mlijeka.

Upravo takav je i najrasprostranjeniji feta sir u našim trgovinama, a to je President Salakis, koji sam i ja koristila u izradi ovog recepta.

Kako bi mrvičasta feta postala kremasti namaz, potrebno ju je, poput vrhnja, istući, ili točnije rečeno, obraditi u multipraktiku.

Ima raznih recepata za tučeni feta sir, a meni se najviše sviđa kad se miješa s grčkim jogurtom, maslinovim uljem i limunovom koricom. Sol nije potrebna budući da je feta izrazito slan sir.

Umak od rajčica iz pećnice je ne samo ultrajednostavan za pripremu nego i božanstven, posebno ako se priprema od aromatičnih mini rajčica raznih boja, kojima je upravo puna sezona. Poseban gušt daju mu pinjoli, koji se u pećnici lijepo zapeku.

Recept

Količina:

  • 4 osobe

Namirnice

Za tučenu fetu:

  • 1 pakiranje feta sira
  • 1 grčki jogurt
  • korica ½ limuna
  • 2 žlice maslinova ulja

Za umak od rajčica:

  • 0,3 kg cherry rajčica
  • nekoliko listova bosiljka
  • 4 režnja češnjaka
  • 25 g pinjola
  • maslinovo ulje sol

Posuđe:

  • Daska za rezanje
  • Nož
  • Posuda za pečenje
  • Multipraktik
  • Ribež
  1. Uključite pećnicu da se grije na 220 stupnjeva.
  2. Mini rajčice prerežite po pola, a reženjeve češnjaka ogulite i ostavite ucijelo.
  3. U posudu za pečenje poredajte rajčice, češnjak, listove, bosiljka i pinjole. Dobro posolite i zalijte maslinovim uljem. Pecite oko 30 minuta na 220 stupnjeva, dok se rajčice lijepo ne karameliziraju.
  4. Dok se rajčice peku, u multipraktik ubacite feta sir, grčki jogurt, maslinovo ulje i naribanu koricu limuna. Blendajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  5. Na tanjur stavite tučenu fetu i prelijte umakom pečenih rajčica. Jedite uz krišku finog kruha.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_4433
Osvježavajuće
17.08.2023.
image
Brzo & fino
14.08.2023.