Slastica vikendom

Torta s orasima, kremom od vanilije i borovnicama

Torte se smatraju vrhuncem slastičarskog umijeća, no njihova priprema ne mora biti previše kompleksna. Evo jednog jednostavnog „zicera“

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 2 sata

Bezbroj sam puta ponovila da što se mene tiče deserti ne moraju postojati, pa se tako nikad nisam previše usavršila u njihovoj pripremi. Baš poput Lane Klingor, i ja sam prava „slana“ kuharica. Ovo proljeće, koje nam je nakon dvije sezone pandemijskog zatišja donijelo brojna obiteljska druženja, utjecalo je i na mene na način da prvi put u životu pokušam napraviti tortu.

Željela sam postići jednostavne okuse, jer kako vrijeme odmiče, sve više ljepote pronalazim u čistoći okusa pojedinih namirnica, bez previše dodataka. Kako nisam čokoladni tip, znala sam da će se izbor vrtjeti oko varijacije na temu vanilije + voća.

Princip slaganja torta nije znanstvena fantastika, ali zahtijeva malo geometrijskog planiranja. Obično je riječ o 3 sloja biskvita, 3 sloja jedne kreme, te 3 sloja druge kreme.

Za biskvit sam željela da bude jednostavan, ali da ipak dobije malo finoće orašastih plodova, pa sam tako napravila jednostavan biskvit s orasima.

Krema je žuta, od žumanjaka i vanilije, zapravo klasična slastičarska krema s dodatkom maslaca.

Treći sloj bilo je moje omiljeno tučeno slatko vrhnje, bez dodatka šećera ili bilo kojeg drugog sladila.

A između žute i bijele kreme kriju se slasne borovnice.

Što se tiče nekih praktičnih savjeta, meni je najlakše kada biskvit ispečem večer prije, a i kreme možete pripremiti večer prije. Ujutro slijedi rezanje biskvita i slaganje torte, nakon čega ide na još nekoliko sati u hladnjak, savršena za svečani ručak.

Recept

Količina:

  • 6-8 osoba

Namirnice:

Za biskvit:

  • 0,2 kg glatkog brašna
  • 0,1 kg mljevenih oraha
  • 8 jaja
  • 0,15 l ulja
  • 0,2 kg šećera
  • 1 vanilin šećer
  • ½ vrećice praška za pecivo

Za žutu kremu:

  • 0,1 kg šećera
  • 4 jaja
  • 40 g gustina
  • 0,5 l mlijeka
  • žlica arome vanilije
  • 0,1 kg maslaca

Za bijelu kremu:

  • 0,5 l slatkog vrhnja

Za ukras:

  • 0,2 kg borovnica
  • nekoliko listića mente
  • malo maslaca za premaz kalupa

Posuđe:

  • 3 posude za miješanje
  • mikser
  • špatula
  • sito
  • kalup 24 cm
  • ravnalo
  • nožić
  • oštar nož za kruh ili pila za tortu
  • lončić
  • kuhača
  • žlica

 

  1. Najprije radite biskvit. Razdvojite žumanjke od bjelanjaka.
  2. Mikserom najveće brzine miksajte bjelanjke u vrlo čvrst snijeg. Dodajte malo po malo šećera i vanilin šećer neprekidno miješajući.
  3. Dodajte jedan po jedan žumanjak neprekidno miksajući, a zatim slijedi dodavanje malo po malo ulja, također miješajući.
  4. Dodajte žlicu po žlicu oraha, koje ćete umiješati rukom, špatulom.
  5. Zatim iznad smjese prosijte brašno, te ga također umiješajte rukom, špatulom, ne miješajući previše.
  6. Kalup namastite maslacem te ulijte u njega smjesu te pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici: 10 minuta na 190 stupnjeva, zatim 20 minuta na 170 stupnjeva, te dodatnih 10 minuta na 150 stupnjeva. Ne otvarajte pećnicu tijekom cijelog tog vremena.
  7. Izvadite biskvit i ostavite ga da se prohladi u kalupu 15-ak minuta. Skinite obruč i pustite da se ohladi do kraja.
  8. Biskvit treba prerezati poprečno na dva tijela, tako da dobijete tri kore. To ćete učiniti tako što ćete izmjeriti visinu biskvita te je podijeliti s 3, a uz pomoć ravnala nožićem zarezati na dobivenim vrijednostima. Držeći lijevim dlanom vrh biskvita, oštrim nožem za kruh ili pilom za tortu poprečno prerežite na dva označena dijela, tako da dobijete tri jednake kore.
  9. Slastičarsku kremu napravit ćete tako što ćete od 4 jaja razdvojiti na žumanjke i bjelanjke. U zdjelu sa žumanjcima dodajte šećer te izmiksajte. Dodajte gustin te izmiksajte. Završite s dodavanjem 5 žlica mlijeka i izmiksajte.
  10. U lončiću pristavite mlijeko pomiješano s aromom vanilije da zakuha. Kad zakuha, umiješajte smjesu od žumanjaka. Smanjite vatru i neprekidno miješajte minutu-dvije, dok ne dobijete pudingastu smjesu. Skinite s vatre i umiješajte maslac. Pustite neka se ohladi.
  11. Slatko vrhnje bez ikakvih dodataka umiješajte u čvrst snijeg.
  12. Kad se sve dobro ohladilo, slažite tortu: sloj biskvita, žuta krema, dio borovnica, bijela krema. Ponovite tri puta.
  13. Vrh ukrasite borovnicama i kojim listićem mente. Dobro ohladite.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
image
Proljetno
14.05.2023.
TIKKA MASALA
Indijski comfort food
07.05.2023.
roljetne rolice
Kineska kuhinja
19.03.2023.