Slastica vikendom

Torta od sira i bundeve sa slanim karamelom

Svima dobro poznati cheesecake s malim jesenskim okusnim pomakom, za koji je zaslužna - bundeva

5

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 1h 30 min

Iako većina ljudi bundevu ili buču povezuje sa slanim jelima, moja prva okusna sjećanja povezuju je upravo sa slatkim. Naime, moje djetinjstvo vezano je za česte posjete bakama na vojvođansko selo. Tipična slatka domaća štrudla svake jeseni bila je – bundevara. Nadjev je činila naribana narnčasta bundeva, s dodatkom šećera i cimeta.

Juhu od buče prvi sam put jela tek u tinejdžerskim godinama, a tradicionalnu hrvatsku bučnicu i varivo od buče probala sam valjda tek u odrasloj dobi jer buču nikako nisam mogla zamisliti kao glavnu zvijezdu slanih jela.

Zato me je ideja da se cheescake oplemeni bundevom beskrajno razveselila. Opet buča na slatko, i to u kombinaciji s meni tako dragom tortom od sira! Iako je recapata za pumpkin cheesecake bezbroj jer je vrlo popularna u Americi, ovaj recept prenosim iz kuharice Svaki dan Matejke Buča s bloga Like chocolate.

Kao i svaki cheesecake, i ovaj obavezno radite dan prije posluživanja.

RECEPT

Količina:

Za 6-8 osoba

Namirnice:

Podloga

  • 250 g integralnih keksa
  • 125 g otopljenog maslaca

Krema od sira

  • 400 g krem sira
  • 400g milerama
  • 4 jaja
  • 100g šećera
  • 1 bourbon vanilin šećer

Pire od bundeve

  • ½ manje bundeve
  • žličica cimeta
  • ½ žličice đumbira u prahu
  • ¼ žličice mljevenog klinčića
  • ¼ žličice muškatnog oraščića

Slani karamel

  • 150 g šećera
  •  40 ml vode
  • prstohvat soli
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 30 g maslaca

Posuđe:

  • Kalup za tortu promjera 26 cm
  • Veći okrugli lim za pećnicu, promjera barem 30 cm
  • Daska za rezanje
  • Nož
  • Papir za pečenje
  • Aluminijska folija
  • Lim za pećnicu
  • Manji plitki lonac
  • Mikser
  • Blender
  • Kuhalo za vodu
  • 2 posude za miksanje
  • Žlica
  • Vilica

 

  1. Bundevu prepolovite, žlicom joj odstranite koštice, te je pecite 60 minuta na 200 stupnjeva dok potpuno ne omekša.
  2. Žlicom izdubite meso iz bundeve i ohladite.
  3. Kalup za tortu premažite maslacem, a pećnicu zagrijte na 200 C.
  4. Kekse sameljite u blenderu ili dobro istucite batom, pa pomiješajte s maslacem. Smjesu prstima utisnite na dno kalupa za tortu. Pecite 10-12 minuta, dok kora ne počne dobivati boju.
  5. Temperaturu pećnice smanjite na 170 C, a pristavite zakuhati 1 l vode.
  6. Kremu od sira izmiješajte mikserom tako da sjedinite sve navedene sastojke.
  7. Pire od bundeve pomiješajte sa začinima, dodajte mu 1/3 kreme od sira o dobro izmiksajte mikserom ili blenderom.
  8. Na koru od keksa izlijte kremu od sira. Žlicu po žlicu, dodajte kremu od bundeve. Žlicom ili vilicom polako izmiješajte obje kreme da dobijete prošarani uzorak.
  9. Kalup s tortom stavite u veću okruglu posudu za pečenje, pa u njega ulijte vrelu vodu tako da dosegne 2 cm u visinu. Pecite sve zajedno 60 minuta.
  10. Izvadite kalup s tortom iz vode i ohladite ga u frižideru preko noći.
  11. Za slani karamel šećer i vodu kuhajte ne miješajući na najvišoj temperaturi, dok smjesa ne poptimi jantarnu boju.
  12. Skinite sa štednjaka i pažljivo umiješajte maslac i vrhnje, a zatim kuhajte još 3-4 minute, dok se karamel ne sjedini. Na kraju dodajte sol. Prelijte preko hladne torte.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Torta od sira i bundeve sa slanim karamelom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Torta od sira i bundeve sa slanim karamelom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sacher
Slastica vikendom
27.11.2021.