Recept dana

Tikvice punjene pancetom i mozzarellom

Još malo pa nestalo, vrijedi za domaće tikvice. Bile one male okrugle ili duguljaste velike, predlažemo da ih napunite prepečenom pancetom i mozzarellom

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 45 minuta

Cijeli sam život mislila da je tikvica riječ koja u svakom dijelu Hrvatske znači isto,  zeleno duguljasto povrće. Studirala sam kroatistiku, pa mi lokalizmi poput dinje, cate, čentruna za, primjerice, lubenicu nisu nepoznati, no nikad nisam čula da itko zove tikvice ikako drugačije nego tikvice.

Sve do prošle godine. Kako smo se u proizvodnji Jedem doma trudili u svoje dobavljače maksimalno uključiti male OPG-ove, tako smo došli do jednog zagorskog OPG-a, koji je prodavao buče. Pregovori su započeli putem Facebookovog messangera i cijelo smo vrijeme razgovarali o količini i cijeni buče. Na dan isporuke, čovjek me je nazvao telefonski i pitao kamo može dovesti tikvice. „Kakve sad tikvice?“, upitala sam.

„Gospođo, naručili ste 30 kilograma tikvica“,  uvjeravao me je on.

Ok, čak i da su tikvice, dovezite, trebamo i njih, pomislila sam u sebi i krenula dalje tražiti novog dobavljača buče. Kad se čovjek pojavio na vratima kuhinje Jedem doma u zagrebačkom poslovnom neboderu Hoto Tower, počeo je istovarivati – buče.

„ Vidite da su ipak buče“, komentirala sam zadovoljno.

„ Mi to zovemo tikvice“ odgovorio je.

„ A kako zovete tikvice? Ono zeleno duguljasto povrće?“

„To je tikva“.

Eto. Znala sam da je buča = tikva. Ali da je tikvica = tikva, a buča = tikvica, bila je ipak presložena zavrzlama za moj lingvistički mozak.

RECEPT

Količina:

  • 4 osobe

Namirnice:

  • 4 tikvice
  • 250 g ribane mozzarelle
  • 100 g pasirane rajčice
  • Svježi timijan
  • 100 g pancete u komadu
  • Jaje
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje

Posuđe:

  • Daska za rezanje
  • Nož
  • Tavica
  • Lim za pečenje
  • Papir za pečenje
  • Žlica
  • Zdjela
  1. Tikvice izdubite i izdubljenu unutrašnjost narežite na kockice.
  2. Izdubljene tikvice posolite, poškropite maslinovim uljem i stavite peći na 15 minuta u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.
  3. Pancetu narežite na sitne kockice i popecite u tavi. Prebacite u zdjelu neka se ohladi.
  4. Izmiješajte u smjesu pancetu, ribanu mozzarellu, na kockice narezane tikvice, rajčicu, timijan i jaje.
  5. Izvadite polupečene tikvice iz pećnice i žlicom uzimajte smjesu te punite tikvice.
  6. Pecite u pećnici idućih 30 minuta.
  7. Ako imate male okrugle tikvice, radi atraktivnosti sačuvajte i „poklopce“ od vrha.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Tikvice punjene pancetom i mozzarellom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Tikvice punjene pancetom i mozzarellom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
bananabread
Slastica vikendom
23.10.2021.
marokanskopile-glavna
Recept dana
21.10.2021.