Indijski comfort food

Tikka masala

Ako niste pretjerani ljubitelj indijske kuhinje, ne brinite - iako začinjeno, ovo jelo prilagođeno je europskim nepcima

0

Vaša ocjena:

Na svojim putovanjima svijetom oduvijek sam rado kušala bilo koju nacionalnu kuhinju, ali indijsku bih u pravilu nekako zaobilazila. Preintenzivni miris koji su se širili iz indijskih restorana nisu me privlačili da u njih uistinu i uđem. Jela koja su napravljena da ubiju bakterije nečistog okoliša, tako sam ih karakterizirala.

Sve dok prije desetak godina nisam kušala tikka masalu, u tada novootvorenom restoranu Time u Petrinjskoj. Fino, blago pileće meso koje je toliko mekano da se može rezati žlicom, a kremast umak na bazi rajčice i jogurta, s primjesom finih začina, davali su mi pravi osjećaj „comfort fooda“.

Nikakvo čudo, jer je tikka masala kakvu poznajemo mi Europljani zapravo nastala u Velikoj Britaniji.

Pileća tikka masala najvjerojatnije potječe od piletine na maslacu, popularnog jela na sjevernom indijskom potkontinentu.

Međutim,  nastanak i popularizaciju tikka masale zahvaljujemo južnoazijskoj zajednici u Velikoj Britaniji, točnije u Glasgowu.

Za pripremu se može koristiti i pileći file, ali meni najbolje ispada s otkoštenim pilećim zabatcima jer su sočniji. Od jogurta u tikka masali najbolje funkcionira grčki jogurt.

Poslužuje se uz rižu, a savršeno pristaje i uz indijski kruh naan.

Tikka masala može odstajati u hladnjaku koji dan, lako ju je podgrijati, a dobro podnosi i zamrzavanje.

Recept

Namirnice:

  • 0,5 kg otkoštenih pilećih zabataka

Za marinadu:

  • 150 g grčkog jogurta
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 žličica garam masale
  • 1 žličica đumbira u prahu
  • 1 žličica kurkume u prahu
  • 1 žličica kumina u prahu
  • 1 žličica soli

Za umak:

  • 2 žlice ulja
  • 25 g maslaca
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 cm svježeg đumbira
  • 1 žličica mljevenog korijandra
  • 400g pulpe ili pasirane rajčice
  • 1/4 žličice mljevenog čilija
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica smeđeg šećera
  • 150 g grčkog jogurta
  • 1 manja vezica svježeg peršina ili korijandra

Posuđe:

  • Vrećica
  • Daska za rezanje
  • Nož
  • Veća tava s dubljim dnom
  • Kuhača
  • Tanjur

  

  1. Piletinu narežite na podjednake kockice približne veličine 3 cm x 3 cm. U vrećicu izmiješajte sve sastojke za marinadu, ubacite piletinu, dobro izmiješajte i čvrsto zatvorite vrećicu. Marinirajte najmanje 1, a maksimalno 4 sata.
  2. Zagrijte ulje u tavi, pa dodajte dio piletine, a da ne pretrpate tavu, i pržite je 5-6 minuta. Izvadite meso na tanjur, pa na isti način ispržite ostatak piletine. Stavite tanjur s mesom sa strane.
  3. Na istoj tavi otopite maslac, dodajte sitno sjeckani luk i pirjajte ga 5 minuta, potom dodajte protisnuti češnjak i sitno ribani svježi đumbir, pirjajte 1 minutu te dodajte garam masalu, kumin, kurkumu, čili i korijandar. Pirjajte minutu-dvije, uz stalno miješanje pa dodajte rajčicu i sol, promiješajte i pustite kuhati oko 20 minuta. Povremeno promiješajte.
  4. Na kraju dodajte šećer i grčki jogurt, izmiješajte pa vratite piletinu u tavu, promiješajte i nastavite sve zajedno kuhati još 10-15 minuta, odnosno dok se umak lijepo ne zgusne. Po potrebi podlijte vodom.
  5. Pospite sitno sjeckanim korijandrom ili peršinom i polužite uz kuhanu i/ili indijski beskvasni kruh naan.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_4433
Osvježavajuće
17.08.2023.
image
Brzo & fino
14.08.2023.