Slastica vikendom

Štrudla s jabukama od pirovog i heljdinog brašna

U stilu malo zdravijeg režima prehrane s kojim smo započeli u siječnju donosimo recept za svima omiljenu savijaču, ali s manje šećera te s tijestom od pirovog i heljdinog brašna

5

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 1h

O savijači ne treba trošiti puno riječi – majka je to naše tradicionalne kuhinje u segmentu slastica. U hajci na pšenično brašno i gluten kao neprijatelje našeg zdravlja pojavile su se i „zdravije“ varijante savijača.

Navodnici su tu jer je to stvar samo jedne perspektive, koja s određenog stajališta može biti točna, ali nipošto uvijek i za sve. Nitko me nikad neće uvjerite da su štrudle od pšeničnog brašna koje su razvukle bakine ruke te ih napunile ribanim jabukama iz vrta nešto nezdravo. Međutim, ako slijedite nutricionističke upute i tablice, vjerujemo da će vam ova štrudla odgovarati čak i ako izbjegavate pšenicu.

Tijesto ove štrudle je zbog drugačije konzistencije brašna čvršće, žilavije, i ne da se razvući kao ono klasično. Zato je i deblje, te lakše puca prilikom pečenja.

Vanilin eritrit koji spominjemo u receptu našli smo pod markom Sweet Zero brenda Dr Oetker.

Recept

Količina:

  • Za 4 osobe

Namirnice:

Tijesto:

  • 0,15 kg heljdinog brašna
  • 0,35 kg bijelog pirovog brašna
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice octa
  • 2,5 dl vode
  • prstohvat soli

Nadjev:

  • 4 jabuke
  • cimet
  • vanilin eritrit

 

  • 0,1 kg maslaca

Posuđe:

  • ribež
  • zdjela
  • mikser

 

  1. Uključite pećnicu da se grije na 200 C.
  2. U zdjelu stavite obje vrste brašna te ulje i ocat. Polako dolijevajte vodu dok mijesite rukom ili mikserom. Kad zamijesite tijesto koje se odvaja od posude, od njega formirajte dvije kugle, koje premažite uljem i zamotajte u prozirnu foliju.
  3. Jabuke naribajte i pospite ih vanilin eritritom i cimetom.
  4. Tijesto razvaljajte valjkom. Imajte na umu da ovo nije tijesto za savijače koje se može razvlačiti prstima – to što uspijete razvaljati valjkom bit će maksimum.
  5. Sa svake strane pravokutnog tijesta stavite ¼ nadjeva te valjajte sa svake strane prema unutra. Tamo gdje se savijače susretnu, prerežite.
  6. Savijače poslažite u lim premazan rastopljenim maslacem.
  7. Savijače premažite rastopljenim maslacem.
  8. Pecite oko 30 minuta na 200 stupnjeva.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Štrudla s jabukama od pirovog i heljdinog brašna

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Štrudla s jabukama od pirovog i heljdinog brašna

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
JEDEM DOMA_product-3
Recept
26.01.2022.
IMG_6007
Čistimo hladnjak
23.01.2022.
coko-tart
Slastica vikendom
22.01.2022.