Recept dana

Srdele punjene rikolom i bademima

Budući da ste uz nas naučili filetirati srdele, predlažemo vam jedan recept u kojemu ćete filete puniti i rolati

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 30 minuta

Srdele su vrlo zdrave, općepoznata je činjenica. No zbog čega se smatraju toliko zdravima? U prvom redu, riba je čisti protein, a znamo da su proteini osnova svih stanica tijela. Srdela sadrži omega 3 masne kiseline i vitamin B12, kao i sve ostale elemente odgovorne za njegu organizma iznutra: vitamin D, kalcij, željezo, fosfor, magnezij i jod.

Malene srdele filetirati, pa zatim još i puniti – tko će se zafrkavati sa svim tim osjetljivim tehnikama za malo dobrog zalogaja? Jednostavnije je nego što mislite. Filetiranje srdela detaljnije smo objasnili u jednom od prethodnih članaka, lakše je nego što mislite. Jeftin ručak za svega 10 kg za pola kilograma uistinu čini puno zdraviju i ukusniju alternativu cijeni peciva u pekari.

Budući da su fileti srdela tanki, ne treba im dugotrajna termička obrada, dovoljno im je svega 10 – 15 minuta u pećnici.

RECEPT

Količina:

  • za 2 osobe

Namirnice:

  • 0,4 kg srdela, po mogućnosti većih
  • 0,1 kg badema
  • 0,1 kg rikole
  • 0,1 kg sira parmezana
  • 1 mladi luka
  • 0,2 kg divlje riže
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • čačkalice

Posuđe:

  • daska za rezanje
  • nož
  • posuda za pečenje
  • ribež
  • lonac

 

  1. Srdeli odrežite glavu, Kad je odvajate od tijela, usput povucite i dio utrobe. Tijelo srdele zarežite bočno i rastvorite kao knjigu. Uzmite kost s vrha i povuci te je.
  2. Parmezan naribajte. Pomiješat ćete ga s rikulom i bademima iz sljedećeg koraka.
  3. Rikolu sitno narežite što sitnije, a bademe sameljite ili usitnite batom. Bademe stavite u vrećicu i istucite batom, tako da se smrve, ali ostanu i nešto veći komadi. Sjedinite s parmezanom u nadjev.
  4. Na file srdele stavite žličicu nadjeva, zamotajte ga i pričvrstite čačkalicom.
  5. Rolice punjenih srdela poslažite na lim za pečenje premazan s malo maslinov ulja i stavite peći na 200 stupnjeva 10-15 minuta.
  6. Zeleni dio mladog luka sitno narežite. Divlju rižu pristavite kuhati u dvostruko većoj količini vode, dok ne pipije svu vodu – oko 25 minuta. Na maslinovom ulju popržite zeleni dio luka, stavite rižu, posolite i popaprite.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Srdele punjene rikolom i bademima

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Srdele punjene rikolom i bademima

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sacher
Slastica vikendom
27.11.2021.