Recept

Soparnik od pirovog brašna

Učimo vas kako pripremiti jedan od najpopularnijih dalmatinskih snackova, i to s alternativnim brašnom

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 35 minuta

Soparnik je jedno od onih tradicionalnih jela koje se mnogi ne usude pripremati u kućnim uvjetima, posebno ako ih obiteljska tradicija ne veže uz područje Dalmatinske zagore, odakle soparnik i potječe.

Naime, u dalmatinskim Poljicima soparnik se tradicionalno peče ispod peke i ima okrugle xxl  dimenzije, a takvoga ga viđamo i po sajmovina ulične hrane diljem cijele Hrvatske.

Ipak, priprema kod kuće nije toliko zahtjevna.

Riječ je o dva sloja tijesta, ismeđu kojih se nalazi smjesa pirjane blitve i luka, a nakon pečenja soparnik se po vrhu premaže maslinovim uljem i usitnjenim češnjakom.

U asortimanu jela Jedem doma soparnik od pirovog brašna bio je jedan od najprodavanijih proizvoda. Pripremali smo ga do faze pečenja, što znači da su ga kupci trebali samo ispeći.

Ako koristite bijelo pšenično ili bijelo pirovo brašno, slijedite omjere iz ovog recepta. Ako pak uzmete integralno pirovo brašno, slobodno malo povećajte količinu vode.

Dodatni bonus soparnika jest da je svojim sastavom prikladan i u veganskoj prehrani.

RECEPT

Količina:

  • 4 osobe

Namirnice:

 Za tijesto:

  • 0,5 kg bijelog pirovog brašna
  • 0,25 l vode
  • 0,5 žličice soli

Za nadjev:

  • 0,5 kg blitve
  • 1 manji luk srebrenac
  • 4 žlice maslinovog ulja
  • 0,5 žličice soli

Za premaz:

  • 1 režanj češnjaka
  • 2 žlice maslinovog ulja

Posuđe:

  • zdjela
  • valjak
  • daska za rezanje
  • nož
  • lim za pečenje
  • papir za pečenje
  • kist
  • vilica

 

  1. Upalite pećnicu neka se grije na 220 stupnjeva.
  2. U zdjeli rukom promiješajte brašno i sol te polako dolijevajte vodu, mijeseći mekano tijesto. Podijelite tijesto u dvije kugle, pokrijte čistom krpom i ostavite da odstoji 15-ak minuta.
  3. Blitvu operite, dobro osušite papirnatim ubrusom i narežite na trakice.
  4. Luk sitno nasjeckajte.
  5. Blitvu i luk pomiješajte, posolite i zalijte maslinovim uljem. Dobro promiješajte.
  6. Razvaljajte tijesto u dva kruga ili pravokutnika.
  7. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje i stavite jedno razvaljano tijesto. Po njemu poslažite smjesu blitve, pazeći da ostavite 2 cm od rubova slobodno.
  8. Preko svega prebacite drugi dio tijesta i rubove kružno zamotajte da se spoje.
  9. Gornju koru izbodite vilicom i pecite 20 minuta na 220 stupnjeva.
  10. Za premaz protisnite češnjak u preši za češnjak i pomiješajte ga s malinovim uljem.
  11. Kad je soparnik pečen, premažite ga premazom. Pričekajte da se ohladi te ga narežite na kriške ili rombove.

 

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Soparnik od pirovog brašna

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Soparnik od pirovog brašna

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sacher
Slastica vikendom
27.11.2021.