Osvježavajuće

Salata od zdobljenih karastavaca

Smashed cucumber pravi je hit na društvenim mrežama. Istražili smo u čemu je fora i smislili jedan svoj recept

3.5

Vaša ocjena:

Gnječenje krastavaca klasična je kineska tehnika obrade ovog povrća. Gnječenjem plosnatom stranom velikog kuhinjskog noža dobiva se neravna površina grubljih, većih komada krastavaca, te se krastavac oslobađa sjemenki.

Zašto je to važno? Sigurno vam je poznato da bilo koji umak ili dresing jako lako sklizne s glatkih ploškica krastavaca. Na zgnječenim krastavcima umak se lijepo zadržava. Posoljeni, hladni zgnječeni krastavci daju savršen osjećaj hrskavosti, hladnoće i vodenog okusa. Nevjerojatno je koliko sama promjena strukture namirnice može rezultirati potpuno drugačijim okusom.

Kako zgnječiti krastavce? Trebaju vam svježi, vrlo čvrsti krastavci, idealno ovi ljetni, manji. Onaj jedan krastavac iz supermarketa koji se već mjesec dana povlači po vašem hladnjaku nije kandidat za gnječenje. Krastavac ogulite i po duljini narežite na četvrtine. Valjkom, drvenim batom ili plosnatom stranom velikom kuhinjskog noža gnječite krastavce na onoj strani na kojoj su im sjemenke.

Recepata za salatu sa zgnječenim krastavcima je bezbroj, a ja sam osmislila jednu s buratom, ribizom, koprom i neizostavnim acetom od smokve Pašman Libre.

Recept

 

  • 4 manja domaća krastavca
  • Sok i korica ½ limuna
  • Žlica narezanog svježeg kopra
  • Aceto od smokve Pašman Libre
  • Šaka tostiranih lješnjaka
  • Šaka ribiza
  • Sol
  • Papar
  • Maslinovo ulje
  • Burrata

  1. Krastavac ogulite i po duljini narežite na četvrtine. Valjkom, drvenim batom ili plosnatom stranom velikom kuhinjskog noža gnječite krastavce na onoj strani na kojoj su im sjemenke. Narežite zgnječene krastavce na krupnije komade.
  2. U zdjelu poslažite tako pripremljen krastavac, začinite ga limunovim sokom, skoprom, soli i paprom.
  3. Dodajte tostirane lješnjake, ribiz i burratu.
  4. Sve prelijte maslinovim uljem i acetom od smokve, te dodatno posolite.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_4433
Osvježavajuće
17.08.2023.
image
Brzo & fino
14.08.2023.