Gnječenje krastavaca klasična je kineska tehnika obrade ovog povrća. Gnječenjem plosnatom stranom velikog kuhinjskog noža dobiva se neravna površina grubljih, većih komada krastavaca, te se krastavac oslobađa sjemenki.
Zašto je to važno? Sigurno vam je poznato da bilo koji umak ili dresing jako lako sklizne s glatkih ploškica krastavaca. Na zgnječenim krastavcima umak se lijepo zadržava. Posoljeni, hladni zgnječeni krastavci daju savršen osjećaj hrskavosti, hladnoće i vodenog okusa. Nevjerojatno je koliko sama promjena strukture namirnice može rezultirati potpuno drugačijim okusom.
Kako zgnječiti krastavce? Trebaju vam svježi, vrlo čvrsti krastavci, idealno ovi ljetni, manji. Onaj jedan krastavac iz supermarketa koji se već mjesec dana povlači po vašem hladnjaku nije kandidat za gnječenje. Krastavac ogulite i po duljini narežite na četvrtine. Valjkom, drvenim batom ili plosnatom stranom velikom kuhinjskog noža gnječite krastavce na onoj strani na kojoj su im sjemenke.
Recepata za salatu sa zgnječenim krastavcima je bezbroj, a ja sam osmislila jednu s buratom, ribizom, koprom i neizostavnim acetom od smokve Pašman Libre.
Odgovori