Već nekoliko tjedana na Dolcu se može pronaći svježa, ovosezonska cikla.
– Zamislite, neki mi prigovaraju da sada nije vrijeme za ciklu jer je jedu zimi – priča mi prodavačica kao reakciju na moje oduševljenje predivnom, fotogeničnom ciklom.
Da, većini ljudi jedina asocijacija na ciklu jesu teglice industrijski ukiseljene cikle iz supermarketa koje kupuju – zimi.
No puna sezona cikle upravo je sada, ljeti. Zimnica od cikle klasik je mnogih kućanstava, no postoje brojni drugi, maštovitiji i ukusniji načini pripreme ovog fenomenalnog povrća.
Već 4-5 godina na mom je repertoaru ova salata od pečene cikle posuta pistacijama, s dresingom od grčkog jogurta. Nema osobe, pa čak ni one koja inače ne jeda ciklu, koja nije oduševljena profinjenim okusima ove salate.
Pristaje i uz mesna i uz riblja jela, a svidjet će se i vegetarijancima. Za vegane pokušajte grčki jogurt zamijeniti bademovim ili kokosovim vrhnjem, te u tom slučaju povećajte količinu limuna.
Vizualno je iznimno atraktivna, a dobra je vijest da može u hladnjaku odstajati i 3-4 dana, pa kad je radite, slobodno napravite veću količinu.
Odgovori