Slastica vikendom

Sacher kocke

Oživite duh bečkog Adventa u svome domu najpoznatijom austrijskom slasticom

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 50 minuta

Sacher torta, najpoznatija bečka slastica vrlo omiljena i u nas, u svojoj je biti jednostavan biskvitni kolač s premazom od džema ili marmelade. Ima golemu sljedbu poklonika, osobito u zemljama bivšeg Austro-Ugarskog carstva, a ništa manje impresivna nije ni priča o njezinu nastanku.

Večeri 5. prosinca 1832. godine Austrijom je vladao kancelar Klemens Wenzel von Metternich, kojemu je ostavljanje dobrog dojma na svoje goste bilo visoko na ljestvici osobnih prioriteta. Očekivao je društvo uvaženih gostiju, pa je svojoj posluzi dao uputu kako desert treba biti izvanredan, što ne bi bio problem da se glavni chef nije razbolio. Neiskusni 16-godišnji pripravnik Franz Sacher bio je prisiljen u svega nekoliko sati osmisliti i pripremiti slasticu koja će impresionirati i kancelara i njegove goste. Čokoladni biskvit nadjenuo je džemom od marelice, preklopio drugim biskvitom, prelio ga slojem rastopljene čokolade i pričekao da se ohladi. Tako je nastala nastala Sacher-Torte, jedna od najpoznatijih svjetskih slastica. U proteklih je 200-tinjak godina njena popularnost daleko nadišla granice Austrije, pa su tako u SAD-u upravo 5. prosinca proglasili Nacionalni dan Sacher torte.

Sin Franza Sachera 1876. godine otvorio je hotel Sacher, te sa sobom donio očev recept za sacher tortu. Originalna receptura dan danas čuva se u bečkom hotelu Sacher poput najstrože čuvane tajne, no slastičari i domaćice diljem svijeta rado pripremaju svoje verzije omiljene bečke slastice.

Recept koji danas donosim reže se na kocke, iako se bez problema može napraviti i u okruglom kalupu u obliku torte. Nešto je sočniji i izdašniji od originalne bečke Sacher torte, za koju će se mnogi složiti da je po našim kriterijima malo suha.

Bisvit se u njemu ne smije predugo peći kako se ne bi presušio, a još ga dodatno namačemo mlijekom nakon pečenja.

U originalni recept ide džem od marelica, no ja sam se više puta poigrala marmeladom od mandarina i rezultat je izvrstan.

RECEPT

Količina:

  • 8 osoba

Namirnice:

Biskvit:

  • 150 g oštrog brašna
  • 75 g šećera
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 vanilin šećer
  • 1 prašak za pecivo
  • 6 jaja
  • prstohvat soli
  • 150 g čokolade za kuhanje
  • 150 g maslaca
  • 1 dl mlijeka za namakanje

Premaz:

  • 200 g džema od marelice ili marmelade od mandarine

Glazura:

  • 200g čokolade za kuhanje
  • 60 g maslaca

Posuđe:

  • 2 zdjele
  • 2 tavice
  • veliki nož za kruh
  • kuhača
  • mikser
  • četvrtasti ili okrugli kalup za tortu

 

  1. Uključite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva.
  2. U dvije zdjele odvojite žumanjke od bjelanjaka.
  3. U jednoj posudi mikserom izmiješajte šećer, vanilin šećer i omekšali maslac. Nakon što tu smjesu izradite, dodajte joj žumanjke i izmiksajte.
  4. Otopite čokoladu na pari ili u mikrovalnoj pećnici te je lagano ulijevajte u smjesu, neprekidno miješajući mikserom.
  5. Bjelanjke i sol istucite u čvrst snijeg. Dodajte šećer u prahu i dodatno dobro izmiksajte.
  6. Trećinu snijega umiješajte kuhačom u smjesu sa žumanjcima, a u dvije trećine bjelanjaka polako dodajte brašno i prašak za pecivo, neprekidno miješajući.
  7. Sve skupa sjedinite u jedinstvenu smjesu.
  8. Kalup za tortu ili četvrtasti lim obložite papirom za pečenje i u njega izlijte pripremljenu smjesu. Pecite 35-40 minuta na 180 stupnjeva.
  9. Pečeni biskvit ostavite da se ohladi u kalupu, pa ga prerežite vodoravno na dva dijela. Mlijeko zagrijte, pa njime dobro poškropite oba dijela biskvita.
  10. Džem ili marmeladu zagrijte na vatri. Polovicom džema premažite donju koru, preklopite, pa drugom polovicom premažite gornju koru.
  11. Za glazuru, maslac rastopite u tavici i dodajte mu čokoladu natrganu na komadiće. Dobro miješajte dok se smjesa ne sjedini. Glazuru prelijte preko kolača/torte, te stavite u hladnjak na nekoliko sati.

 

 

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Sacher kocke

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Sacher kocke

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
JEDEM DOMA_product-3
Recept
26.01.2022.
IMG_6007
Čistimo hladnjak
23.01.2022.
coko-tart
Slastica vikendom
22.01.2022.