Recept

Rolice od tikvica punjene šunkom i sirom…

…gratinirane krušnim mrvicama i parmezanom te zapečene u pećnici

5

Vaša ocjena:

Iako na tik tok uglavnom okrećemo očima kao na utjelovljenje površnosti nekih mlađih generacija, na toj je društvenoj mreži nastao cijeli jedan novi pokret: tik tok kulinarstvo. I dok se ondje dakako vrti cijeli niz banalnih recepata, nađe se katkad i koja ozbiljno dobra ideja. Nevjerojatno je što se sve može ispričati u dinamično montiranim videima od svega 30-ak sekundi!

Upravo ovaj recept isprobala sam nakon što sam ga vidjela na tik toku. Duboko uronjen u talijansku kulinarsku tradiciju, privukao me je zamamnim odvajanjem rolica jedne od druge nakon što se posuda nakon pečenja lim izvadi iz pećnice.

Priprema nije komplicirana, ali baš kao i kod mnogih drugih talijanskih slojevitih recepata (npr. lazanje ili parmigiana!), posla ima i poprilično ćete isprljati kuhinju. Ipak, rezultat je fenomenalan i svaka minuta utrošena u pripremu se isplati.

Jelo se jede samostalno, najbolje uz mladu zelenu salatu. Može slobodno ostajati do sutradan, a ukusno je i hladno.

Recept

Količina

  • 4 osobe

Namirnice:

  • 4 tikvice
  • 300 g fine talijanske kuhane šunke
  • 300 g tanko narezanog polutvrdog sira
  • 0,1 l maslinovog ulja
  • Sol
  • papar
  • 200 g krušnih mrvica
  • 100 g ribanih parmezana

Posuđe:

  • Lonac
  • Šupljikava žlica
  • Kuhinjski papir
  • Limena posuda za pečenje
  • 2 tanjura
  • daska za rezanje
  • Nož

  1. Tikvice uzdužno narežite na tanke ploške
  2. Zagrijte vodu do vrenja i ubacite ploške tikvica na 2-3 minute
  3. Izvadite na kuhinjski papir i dobro posušite.
  4. Sir i šunku narežite na trakice.
  5. U jedan tanjur ulijte maslinovo ulje, u koje stavite sol i papar.
  6. U drugi tanjur uspite krušne mrvice.
  7. Svaku ohlađenu i posušenu plošku tikvice umočite u maslinovo ulje, pa u krušne mrvice.
  8. Na tako obrađenu plošku tikvice stavite trakicu sita i trakicu šunke, čvrsto zarolajte i postavite uspravno u dobro nauljen lim za pečenje.
  9. Slažite u krug dok ne popunite cijelu posudu za pečenje.
  10. Na kraju sadržaj posude za pečenje pospite ribanim parmezanom i nakapajte maslinovim uljem.
  11. Pecite 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_4433
Osvježavajuće
17.08.2023.
image
Brzo & fino
14.08.2023.