Recept

Puretina u grašku

Jela s graškom ili volite ili ne volite. Budući da je grašak jedna od onih namirnica koja nam je zahvaljujući industrijskoj tehnologiji brzog hlađenja dostupna tijekom cijele godine u svom najboljem obliku, ovo jelo ne ovisi o godišnjem dobu

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 1h 30 min

Puretina u grašku bilo je jedno od omiljenih jela u Jedem doma. Ono je, na školski način, predstavljalo idealan proizvod za taj koncept. Bilo je u obliku koji se lako mogao skladištiti u teglicama, moglo se bez problema podgrijavati, pa čak i zamrzavati, a kasnije dovršavanje uključivalo je samo kuhanje nekog priloga ili tek krišku dobrog kruha.

Nastalo je kao varijacija na temu janjetine s bižima. Naime, u kreaciji svoga asortimana nastojali smo pratiti sezonu, pa je tako proljeće bilo neizbježno za jela s janjetinom i s mladim graškom. Janjetina s bižima bila je pravi hit, no vrlo brzo shvatili smo da je to zapravo prilično zahtjevno jelo za proizvodnju. Naime, mlade janjetine na našem tržištu nema toliko da dulje vrijeme održavamo isti oblik i kvalitetu, posebno ako želimo da je meso otkošteno (meso s kostima je nezgodno pakirati u staklenke). Kako smo imali sjajan recept, okrenuli smo ga u smjeru puretine u grašku.

Upravo zbog toga uporaba pešta (pancete, češnjaka i peršina) ostala je i u ovom receptu.

Ponekad bismo dobili primjedbu zašto smo pancetu stavili u jelo s bijelim purećim mesom, ali meni zaista savršeno pristaje. Ukoliko vam je draže bez pancete, jednostavno je izbacite iz ovog recepta.

Kad kuhate puretinu s graškom, slobodno skuhajte veći lonac, porcionirajte i zamrznite.

Idealan prilog je pire od krumpira, a meni su dragi i sve vrste njoka.

RECEPT

Količina:

  • 4 osobe

Namirnice:

  • 1 kg purećeg  filea
  • 100 g pancete
  • 1 luk
  • 3 režnja češnjaka
  • manja vezica peršina
  • 1 žlica koncentrata rajčice
  • 500 g smrznutog graška
  • 1 dl bijelog vina
  • 2 lovorova lista
  • nekoliko klinčića
  • sol
  • papar
  • maslinovo ulje

Posuđe:

  • daska za rezanje
  • nož
  • posuda šireg dna s poklopcem
  • kuhača

 

  1. Puretinu narežite na kockice veličine otprilike 3 cm x 3 cm
  2. Luk sitno narežite.
  3. Napravite pešt: u mužaru istucite ili u blenderu sameljite sitno narezanu pancetu, češnjak i peršin.
  4. U posudu ulijte 3 žlice maslinova ulja i na hladno ulje poslažite meso, luk i koncentrat rajčice. Stavite na jaču vatru i neprekidno miješajte 10-ak minuta, da se sastojci dobro uprže.
  5. Ulijte vino, i miješajući pričekajte 30-ak sekundi da alkohol ispari.
  6. Meso posolite, popaprite, dodajte pešt, lovorov list i klinčić te podlijte s 2 dl vode. Vode treba biti toliko da dođe do polovice mesa. Pokrijte posudu, smanjite vatru i krčkajte povremeno miješajući, dok se voda ne upije.
  7. Svakih 15-ak minuta provjerite stanje vode – ako se upila, dolijte novu čašu vodu. Podlijevajte sve skupa 2-3 puta.
  8. Pri posljednjem dolijevanju dodajte smrznuti grašak, pojačajte vatru i kuhajte dodatnih 10 minuta.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Puretina u grašku

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Puretina u grašku

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sacher
Slastica vikendom
27.11.2021.