Brzo i fino

Pureća rolada punjena špinatom

Kako od jednostavne namirnice poput purećeg filea napraviti pravu svečanu gozbu? Tako što ćete ga napuniti špinatom, pa umotati u lisnato tijesto

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 50 minuta

Iako na glasu kao neukusna, engleska kuhinja ipak ima nekih blistavih trenutaka. Jedan od njih je biftek Wellington – juneći file u komadu premazan smjesom od gljiva i pršuta ili jetrica, omotan u lisnato tijesto i pečen u pećnici. Lisnato tijesto zaslužno je za sočnost inače suhih komada mesa, koji bi se «goli» u pećnici vrlo lako presušili. Na način Wellington odlično je pripremiti i ostale vrste mesnih filea – svinjski lungić ili kao u ovom receptu, pureći file od prsa.

Ako vam se gosti naglo najave na ručku ili večeri, dobra je vijest da se namirnice za ovaj recept mogu naći u svakom boljem supermarketu, a priprema traje i manje od sat vremena. No dojam koji ostavlja puno je svečaniji i profinjeniji od toga i manje upućeni pomislit će da ste u pripremi svečanog stola proveli barem dvostruko više.

Puretinu jedu gotovo svi. Pripremite li slasnu svinjsku pečenku, vrlo je vjerojatno da će se među osam osoba naći barem jedna koja baš i ne bi konzumirala svinjetinu. Skoro je jednako s janjetinom. S puretinom u pravilu nema tih problema.

Punokrvni mesoljupci puretini često zamjeraju relativnu bezokusnost i suhoću. No upravo to je ovoj vrsti mesa i prednost – ne samo nutritivno nego i gastronomski. Baš zato što je neutralna i suha, s njome se može svašta. Špinat pomiješan sa sirom u ovom punjenju podarit će puretini puninu okusa, a  tanki omotač od lisnatog tijesta sočnost i mekoću. Povrće narezano na tanke trakice i pirjano na žaru nekoliko minuta, poznato i kao “povrće julienne”, savršeno je društvo ove živopisne rolade.

Tradicionalan biftek Wellington sastoji od sloja mesa, pa sloja namaza od gljiva i pršuta, jetrica ili guščje paštete, pa lisnatog tijesta. Mi smo se u ovom receptu poigrali redoslijedom: nešto drugačiji nadjev smo zarolali u meso, a preko svega dolazi lisnato tijesto. Kao prilog – povrće a la Julienne.

Julienne je posebna tehnika rezanja povrća debljine šibice, duljine 6-7 centimetara, debljine 0,3 do 0,5 cm. Priprema se kratko na malo ulja na jako zagrijanoj tavi, nalik na pripremu u woku. Tako povrće ostane hrskavo i sačuva okus, a atraktivno i izgleda.

I za kraj jedan trik koji će vam i inače poslužiti za pečenje pečenki u omotaču od tijesta. U pripremi jela s omatanjem mesa u lisnato tijesto često se dogodi da tijesto popuca zato što meso tijekom pečenja pusti sokove. Tome možete doskočiti izradom malenih “dimnjaka” na tijestu, što vam pokazujemo na ovoj fotografiji.

RECEPT

Količina

  • za 4 osobe

Namirnice:

  • 400g purećeg filea
  • 600 g svježeg špinata
  • 2 češanj češnjaka
  • 4 žlice maslinova ulja
  • 40g maslaca
  • 160 g polutvrdog sira
  • 50g parmezana
  • 500g lisnatog tijesta
  • jaje
  • sol
  • papar

Prilog:

  • 1 paprika
  • 1 mrkva,
  • 1 tikvica,
  • 1 stabljika celera

 Posuđe:

  • daska za rezanje
  • nož
  • tava
  • posuda za pečenje
  • papir za pečenje
  • čačkalice
  • kist
  • vilica
  • mala posuda

 

1. Na tavi zagrijte žlicu maslaca i žlicu maslinova ulja. Stavite na polovice prerezan češanj češnjaka, koji će aromatizirati ulje. Dodajte špinat, malo ga posolite i pirjajte 3 minute dok ne počne venuti. Stavite sa strane da se ohladi.

2. File zarežite napola, ali ne do kraja, tako da ga rastvorite kao knjigu. Dobro ga istucite batom s obje strane. Posolite ga i popaprite te premažite s malo rastopljena maslaca. Stavite pećnicu grijati na 200 C.

3. Iz špinata izvadite češnjak i u njega naribajte sir. Namažite smjesu špinata po fileu i zamotajte u čvrstu roladu. Pričvrstite čačkalicama. U tavici zagrijte žlicu ulja i popržite zarolani file na jakoj vatri sa svih strana, tek toliko da dobije boju.

4. Razvaljajte lisnato tijesto u pravokutnik trostruke širine mesne rolade te nešto veće duljine od duljine rolade. Iz prohlađenog mesa izvadite čačkalice, stavite ga na početak tijesta te opet zamotajte u roladu.

5. Krajeve lisnatog tijesta premažite razmućenim jajetom i dobro stisnite . Nožem na hrptu rolade napravite dva mala kruga, pazeći da ne zarežete meso. Krug obložite malim komadom papira za pečenje. Pecite u pećnici 30 minuta na 200 C.

6. Mrkvu, papriku, tikvicu i stabljiku celera narežite na trakice duljine 6-7 cm, debljine 0,3-0.5 cm. U tavici zagrijte 2 žlice maslinova ulja i na jakoj vatri pirjajte povrće 3-5 minuta.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Pureća rolada punjena špinatom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Pureća rolada punjena špinatom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
bananabread
Slastica vikendom
23.10.2021.
marokanskopile-glavna
Recept dana
21.10.2021.