Recept

Punjena paprika – recept koji uvijek uspijeva!

Nećemo brojiti kalorije kad je ovo ljetno jelo u pitanju. Za punjenu papriku nikad nije kasno, pa recept objavljujemo na posljednji dan kalendarskog ljeta

0

Vaša ocjena:

Punjena paprika asocira me na posljednje i prve dane školske godine.

U lipnju i rujnu, vraćajući se iz škole, hodnici zgrada u kojima sam živjela opojno su mirisali po punjenima paprikama. Nema tko osamdesetih nije u ljetnim mjesecima kuhao to jelo barem jednom tjedno!

Iako se po kultnom statusu ne mogu mjeriti s mega popularnijom sestrom sarmom, ljubav prema punjenim paprikama ostala je u našoj kulturi do danas.

Baš kao i u slučaju punjenja za sarme, i kod punjenih paprika imamo bezbroj varijacija na temu – dinstano ili sirovo meso i luk, kuhanje u loncu ili pečenje u pećnici, zalijevanje vodom ili pasiranom rajčicom…

Za razlike od sarme, koju je poželjno kuhati što duže, punjene paprike nemojte kuhati duže od sat vremena jer će se u protivnom raspasti.

Donosim vam recept kakav je meni najdraži, a koji baš uvijek uspijeva.

Recept

Količina

  • 4 osobe

Namirnice:

  • 0,8 kg miješanog mljevenog mesa
  • 0,15 kg riže
  • 1 jaje
  • 1 luk srebrenac
  • 2 režnja češnjaka
  • vezica peršina
  • sol
  • papar
  • mljevena crvena paprika
  • 0,7 l pasirane rajčice
  • 8 zelenih paprika babura

Posuđe:

  • Daska za rezanje
  • Nož
  • Mali oštri nožić
  • Zdjela
  • Žlica
  • Dublji lonac s poklopcem

  1. Sitno narežite luk i peršin. Češnjak protisnite.
  2. U zdjeli pomiješajte meso, jaje, rižu, luk, češnjak, peršin, sol, papar i žličicu mljevene paprike.
  3. Oštrim nožićem izdubite paprike i dobro ih očistite od sjemenki.
  4. Žlicom punite paprike smjesom tako da centimetar do vrha ostane prazan. Riža će nabubriti, pa će punjenje kuhanjem nabujati.
  5. Poslažite paprike u lonac i zalijte ih rajčicom. Zagrijte lonac do vrenja, pa smanjite vatru na srednju jačinu, da kuha, ali ne presnažno.
  6. Budući da će paprike pustiti dosta vode, ja u pravilu ne podlijevam paprike vodom, iako ako primijetite da je rajčica pregusta, možete uliti čašu vode.
  7. Kuhajte poklopljeno 45-60 minuta.
  8. Poslužite s pireom od krumpira.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_4433
Osvježavajuće
17.08.2023.
image
Brzo & fino
14.08.2023.