Kineska kuhinja

Proljetne rolice

Proljeće je na vratima - vrijeme je za spring rolls, mnogima najomiljeniji recept kineske kuhinje

0

Vaša ocjena:

Čak i ako niste veliki ljubitelji azijske kuhinje, vrlo je velika vjerojatnost da ćete proljetne rolice voljeti. Hrskave, pržene, fino masne, bez pretjeranih egzotičnih začina – nije ni čudo da su mnogima omiljen recept kineske kuhinje.

Dugo sam mislila da je za njihovu pripremu potrebna posebna vještina i specijalni sastojci dok nisam shvatila da ih je moguće napraviti od bilo kojeg povrća i naših najobičnijih listova tijesta za savijače koje možete pronaći u svakom supermarketu.

Čak i ako nemate soja sos i sezamovo ulje, poslužit će i obična sol i suncokretovo ulje.

Proljetne rolice odlično su dodatno jelo, koje možete pripremiti od ostataka klasičnog woka ili stir-frya. Sadržaj woka iskoristite za nadjev, zarolajte ga u listove za savijače i – ispecite. Možete ih čak i zamrznuti prije termičke obrade, te potom peći neodmrznute, bit će vrlo slasne.

Ove rolice popiju dosta masnoće tijekom prženja, pa pripazite da ih dobro ocijedite na kuhinjskom papiru.

Recept

 

Količina:

  • 2-3 osobe

 

Namirnice:

  • 200 g mljevenog mesa
  • 200 g kupusa
  • 1 luk
  • 2 velike mrkve
  • 2 cm đumbira
  • 2 žlice soja sosa
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 jaje
  • sezamovo ulje

Za umak:

  • ketchup
  • soja sos
  • ocat

Posuđe:

  • Daska za rezanje
  • Nož
  • Wok
  • Zdjelica
  • Vilica
  • Kist za premazivanje
  • Lonac za prženje u dubokom ulju
  • Šupljikava žlica
  • Kuhinjski papir za upijanje
  1. Sve povrće narežite na tanke trakice.
  2. U woku na sezamovu ulju popržite 200g mljevenog mesa, pa dodajte narezano povrće, zalijte soja sosom i pirjajte sve skupa na najjačoj vatri oko 5 minuta. Punjenje za rolice je gotovo.
  3. Listove za savijače prerežite na četiri dijela. U zdjelici umutite jaje vilicom i pripremite kistić.
  4. Svaku četvrtinu kore premažite jajetom po svim rubovima. Na donji dio kore, kao u palačinku, stavite žlicu nadjeva, presavinite rubove sa strane, te uzdužno umotajte rolicu poput palačinke. Pržite ih u dobokom ulju minutu-dvije i dobro ocijedite.
  5. Umak pripremite tako što ćete pomiješati 3 žlice ketchupa s 1 žlicom soja sosa i 1 žlicom octa.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_4433
Osvježavajuće
17.08.2023.
image
Brzo & fino
14.08.2023.