Kako prepoznati ljubitelja talijanske gastronomske kulture a da to ne izgovori? Po tome što obožava punjene pržene cvjetove tikvica!
Budući da sam i sama u toj skupini, tako su i moja iskustva s punjenim cvjetovima tikvica vezana upravo za Italiju. Prvi put sam ih jela u Veneciji, u restoranu Aquapazza posvećenom južnjačkoj, amalfijskoj kuhinji, negdje sredinom dvijetisućitih. Još uvijek pamtim to prvo iskustvo fantastičnog okusa tople, hrskave korice izvana, te mekanog punjenja najfinijom mozzarellom. Pomislila sam da je to nešto najfinije na svijetu.
Kasnije sam ih jela još bezbroj puta, no dugo mi je trebalo da ih se odvažim pripremiti kod kuće. Bez razloga jer su pohani, punjeni cvjetovi tikvica zapravo vrlo jednostavno, a pritom iznimno efektno i profinjeno jelo.
Varijacije na temu punjenih cvjetova tikvica mogu se naći i u grčkoj te turskoj kuhinji.
Odgovori