Recept

Pohani, punjeni cvjetovi tikvica

Hrskavi izvana, mekani iznutra – cvjetovi tikvica nešto su najfinije što možete napraviti od talijanskih recepata u rano ljeto

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 15 minuta

Kako prepoznati ljubitelja talijanske gastronomske kulture a da to ne izgovori? Po tome što obožava punjene pržene cvjetove tikvica!

Budući da sam i sama u toj skupini, tako su i moja iskustva s punjenim cvjetovima tikvica vezana upravo za Italiju. Prvi put sam ih jela u Veneciji, u restoranu Aquapazza posvećenom južnjačkoj, amalfijskoj kuhinji, negdje sredinom dvijetisućitih. Još uvijek pamtim to prvo iskustvo fantastičnog okusa tople, hrskave korice izvana, te mekanog punjenja najfinijom mozzarellom. Pomislila sam da je to nešto najfinije na svijetu.

Kasnije sam ih jela još bezbroj puta, no dugo mi je trebalo da ih se odvažim pripremiti kod kuće. Bez razloga jer su pohani, punjeni cvjetovi tikvica zapravo vrlo jednostavno, a pritom iznimno efektno i profinjeno jelo.

Varijacije na temu punjenih cvjetova tikvica mogu se naći i u grčkoj te turskoj kuhinji.

Recept

Količina:

  • 2 osobe

Namirnice:

  • 10 cvjetova tikvica
  • 0,125 g mozzarelle
  • 50 g glatkog pšeničnog brašna
  • 50 g gustina (škrobnog brašna)
  • 50 g mineralne vode
  • Sol
  • 0,5 l ulja za prženje

Posuđe:

  • Duboka tava za prženje
  • Pjenjača
  • Zdjela
  • Šupljikava žlica
  • Papirnati ubrus
  • Nož
  • Daska za rezanje

 

 

  1. Odvojite cvjetove od malih izdanaka tikvica. Ako su izdanci vrlo maleni, možete ih i ostaviti skupa, no ako su tikvice već izrasle, tada ih odrežite od cvjetova i narežite na ploške.
  2. Mozzarelu narežite na kockice veličine 2 cm x 2 cm.
  3. Kockice mozzarelle umetnite u cvjetove tikvica i dobro ih zatvorite.
  4. U tavi zagrijte ulje za prženje.
  5. U zdjeli pjenjačom u jednoličnu smjesu pomiješajte glatko brašno, gustin i što hladniju mineralnu vodu.
  6. Umočite cvjetove tikvica i ubacujte u vruće ulje na minutu-dvije.
  7. Ako ste mini tikvice odvojili od cvjetova, i njih narezane na ploške umočite u smjesu za pohanje i popržite.
  8. Odložite na ubrus da upije masnoću te posolite.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
image
Proljetno
14.05.2023.
TIKKA MASALA
Indijski comfort food
07.05.2023.
roljetne rolice
Kineska kuhinja
19.03.2023.