Recept

Pohani komorač s povrtno-voćnom salatom

Prikladno „meatless Mondayu“, predlažemo jedno povrtno jelo, u kojem komorač figurira kao pohani odrezak

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 30 minuta

Komorač , koromač ili slatki kopar ljekovita je biljka odebljalog korijena rasprostranjena diljem Mediterana. Kod  nas se može kupiti od travnja do studenog na tržnicama, ali i na policama većih supermarketa. Dok ga Talijani obilato koriste u svojoj kuhinji, u hrvatskoj kulinarskoj tradiciji nije bio osobito zastupljen. Prodorom velikih međunarodnih lanaca supermarketa koji komorač iz uvoza nude veći dio godine, kao i medijskog utjecaja inozemnih kuhinja kroz brojne kulinarske tv emisije, on sve češće dolazi i na hrvatske stolove.

Za početak, jedno lingvističko pitanje. Je li komorač ili koromač?  Izrazi «komorač» i «koromač» smatraju se jednako ispravnima za uporabu, premda Rječnik hrvatskog standardnog jezika malu prednost daje koromaču, smatrajući komorač i morač više lokalnim izrazima. Ja sam prigrlila naziv «komorač» i kad ga već Rječnik priznaje, kod mene je on favorit.

Komorač je u cijelosti iskoristiva biljka. Bijeli zadebljali korijen slatkastog okusa koji podsjeća na anis može se, kao u ovom receptu, pohati, peći na žaru ili u pećnici, dodavati umacima i juhama. Dodate li polovicu komorača u bistru mesnu juhu, dobit ćete neočekivanu, aromatičnu notu. Od njega možete napraviti i gustu kremastu juhu. Izvrstan je sastojak salata, kao i omleta i quicheva. Imate li u smočnici samo komorač i rižu, možete napraviti ukusno i profinjeno jelo – rižoto od komorača.

Iskoristiva je i zelena stabljika, koju možete grickati sirovu poput stabljike celera. Lišće nalik na kopar koristi se kao začin, i ima vrlo blag okus, a sjemenkama, od kojih se i radi spomenuti čaj za probavu, pripisuju se moćna ljekovita svojstva.

Postoji još jedan interesantan način uporabe gomolja koromača. Tijekom prakse sa servisom Jedem doma znali su nam se pojavljivati klijenti koji bi željeli jesti hrvatska tradicionalna jela, ali ne podnose luk ni češnjak niti u tragovima. Kako napraviti gulaš bez luka, a  da on ipak ima strukturu kakvu treba imati, a i koliko-toliko dopadljiv okus? Spas nam je bio komorač. Ako ga se sitno nareže poput luka, on pirjanjem na ulju dobije staklastu strukturu i pusti sluz potrebnu za konzistenciju jednog gulaša.

Pohani komorač u ovom jelu figurira kao vrsta pohanog odreska u klasičnom hrvatskom tanjuru. Baš zbog paniranja jela su ga i neka djeca za koju bih ruku dala u vatru da nikad ne bi okusila ništa povrtno. Kao prilog uz «pohani odrezak» komorača predlažem jednu neobičnu, hrskavu salatu. Korabica koju u njoj koristimo na tržnicama se, baš poput komorača, također prodaje od svibnja do studenog, a i jagode i rotkvice sve se češće mogu naći skoro do zime. Narančama upravo počinje sezona.

RECEPT

Količina:

  • 2 osobe

Namirnice:

  • 2 srednje glavice komorača
  • 1 jaje
  • 50g krušnih mrvica
  • 50 g glatkog brašna
  • 1 grančica majčine dušice
  • sol
  • papar
  • 1 korabica
  • 1 naranča
  • 1 mladi luk
  • vezica rotkvica
  • 1 veća mrkva
  • 3 jagode
  • 20g baby blitve
  • žlica maslinova ulja

Posuđe:

  • daska za rezanje
  • nož
  • 3 posude
  • tava
  1. Komoraču odrežite lišće i ogulite prvi vanjski sloj ljuske. Prerežite ga napola i uronite u posudu s vrlo hladnom vodom na 5 minuta. Obrišite ga i narežite na ploške debljine 0,5 cm.
  2. Pripremite tri zdjelice: u jednu naspite brašno, u drugoj vilicom razmutite jaje, a u treću uspite krušne mrvice, u koje umiješajte malo soli, papra i natrgane majčine dušicee.
  3. Komorač posušite kuhinjskim ubrusom, pa naizmjence uvaljajte u brašno, jaje i smjesu mrvica. Pržite u dubokom ulju 2 minute sa svake strane.
  4. Korabici odstranite lišće, ogulite joj koru, te narežite na ploške. Ploške zatim narežite na prutiće debljine 0,5 cm i duljine 3-4 cm.
  5. Filetiranjem naranče dobivaju se čiste kriške bez opni. Najlakše ćete to učiniti tako što ćete nožem izrezati koru s vrhu i s dna, a zatim sa strane. Zarežite u trokut  i izvucite filet.
  6. Narežite mrkvu, rotkvicu i mladi luk na prutiće. Blitvu i jagode operite. Pomiješajte voće i povrće te ga začinite preljevom od narančinog soka, maslinova ulja, soli i papra.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Pohani komorač s povrtno-voćnom salatom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Pohani komorač s povrtno-voćnom salatom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sacher
Slastica vikendom
27.11.2021.