LIMUN & KAPARI

Piccata od piletine – vrhunsko jelo u 15 minuta

Pileći file, limun, maslac, kapari i svega 15 minuta – sve što vam treba za ovo profinjeno jelo

4.67

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 20 minuta

Iako ovo jelo jednostavno priziva Italiju, nedavno sam naišla na podatak da pileća ili teleća piccata, marsala od piletine i parmigiana od piletine nemaju tradicijsko uporište u Italiji. Njih su osmislili talijanski doseljenici u SAD u prvoj polovici 20. stoljeća, koji su tradicionalne recepte južne Italije, u kojoj se tada zbog skupoće iznimno rijetko jelo meso, prilagodili američkom tržištu, na kojem je meso bilo znatno dostupnije i povoljnije.

Kako bilo, ako ne znate što ćete sa „suhim“ i „običnim“ pilećim fileom, donosimo vam sva tri spomenuta recepta, od kojih je prvi u nizu pileća piccata.

Riječ piccata znači „tučen batom“. Misli se na meso koje se na tanko najprije dobro istuče batom. Riječ je o tankim pilećim odrescima s grilla, u aromatičnom umaku od limuna, maslaca, kapara i bijelog vina.

Često ćete naići i na izraz „piccata milanese“, no riječ je o nešto drugačijem jelu. Ono je sličnije našem bečkom odresku, posluženom sa špagetima i umakom od rajčice.

Pileća piccata odličan je izbor za svakodnevni ručak, kao i nešto svečanije prigode. Jelo je gotovo za svega 20-ak minuta, okusi su kompleksni i ostavljaju profinjen dojam, a i cjenovno nije preskupo.

Recept

Količina:

  • za 4 osobe

Namirnice:

  • 600 g pilećeg filea
  • 20 g ribanog sira parmezana
  • 20 g brašna
  • 30 g maslaca
  • 0,1 l bijelog vina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 žlice kapara
  • sok polovice limuna
  • 2 žlice sitno nasjeckanog lista peršina
  • sol
  • papar

Posuđe:

  • Daska za rezanje
  • Bat za meso
  • Veća teflonska tava s poklopcem, ili neka s debljim dnom
  • Nož
  • Cjedilo za limun
  • Kuhača

 

 

1. korak

Na širem tanjuru pomiješajte rukama ribani parmezan s brašnom.

2. korak

Pileći file narežite vodoravno na tanke odreske i dobro ih istucite batom za meso. Dobar trik za tučenje mesa jest odreske tući preko vrećice za zamrzavanje. Meso se neće toliko oštetiti, a niti će se vaš bat za meso isprljati. :)

3. korak

Odreske uvaljajte u mješavinu brašna i parmezana.

4. korak

U tavu ulijte maslinovo ulje i zagrijte. Ubacite i polovicu predviđenog maslaca (15g).

5. korak

Kad se maslac rastopi, na tavu stavite odreske i pecite ih po 3-4 minute sa svake strane, da dobiju lijepu zlatnu boju. Ukoliko vam cijela količina ne stane u tavu odjednom, ispecite ih u dvije runde. Pečene odreske odložite na tanjur sa strane.

6. korak

Na ulje na kojem se peklo meso ubacite kapare, pa vino. Pustite neka smjesa „kuha“ 20-ak sekundi, dok alkohol iz vina ishlapi. Dodajte limunov sok, te ostatak maslaca. Kuhajte sve zajedno 2-3 minute.

7. korak

Vratite meso na tavu, posolite, popaprite te ga uvaljajte u umak s obje strane. Ugasite vatru i pospite sjeckanim peršinom.

8. korak

Poslužite s omiljenim prilogom, koji jedete uz bilo koje jelo u umaku. Dakako, u obzir dolaze slani krumpir, pire krumpir, kuhana riža, tjestenina, njoki… Meni su uz piccatu najdraži kuhani krumpirovi njoki, nakon kuhanja okrenuti na tavici na malo maslaca, i s kaduljom.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

One Response

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Piccata od piletine – vrhunsko jelo u 15 minuta

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Piccata od piletine – vrhunsko jelo u 15 minuta

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sacher
Slastica vikendom
27.11.2021.