Recept

Osso buco

Pravo nedjeljno mesno jelo u bogatom, aromatičnom umaku

5

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 3 sata

Osso buco divno je, aromatično mesno jelo u umaku od povrća, s mesom koje toliko omekani da vam za njegovu konzumaciju ne treba nož.

Za razliku od mnogih koje odbije kad u receptu pročitaju da im je za pripremu nekog jela potrebno tri sata, ja obožavam jela koja se dugotrajno pripremaju. Jer znate što – s njima najčešće ima manje operativnog posla nego s jelima za koje potrebno, primjerice, 45 minuta pripreme.

Jela koja se dugo krčkaju potrebno je pristaviti, a zatim se proces sporog kuhanja odvija sam od sebe. Osobito volim taj proces prepustiti pećnici. U slučaju osso buca to znači da kuhanje započnem na štednjaku, a zatim sporo kuhanje prepustim zatvorenoj posudi u zagrijanoj pećnici. Na taj način neki kuhaju i sarmu i vrlo je ukusna.

Pripazite samo na izbor posude. Ona bi trebala u svim dijelovima biti metalna, kako bi sa štednjaka mogla izravno u pećnicu. Drveni i plastični dijelovi će se u vrućoj pećenici oštetiti.

Osso buco na talijanskom znači šuplja kost. Recept potječe iz Lombardije iz 19. stoljeća, a tradicionalni prilog koji se ondje jede uz osso buco je rižoto milanese. Također, tradicionalno se jelo posipa gremolatom – mješavinom češnjaka, ribane limunove korice i peršina.

Ovaj recept koji vam je donosim je onakav kakvim ga ja pripremam za svoju kućnu upotrebu i najčešće ga ne posipam gremolatom, a jedemo ga s njokima. Malo je prilagođen našim ukusima, ali zadržava svoju mediteransku formu.

Originalno se priprema od teletine, no u našim mesnicama češće ćete naići na osso buco odreske junetine, koji također dobro figuriraju u ovom receptu, samo treba malo produljiti kuhanje.

Ovo je jedno od onih jela koja stajanjem postaju ukusnija, pa je idealno za podgrijavanje, kao i zamrzavanje.

 

Recept

Namirnice:

  • 4 juneća odreska s kosti
  • 2 žlice oštrog brašna
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 3 režnja češnjaka
  • 1 luk srebrenac
  • 2 mrkve
  • 2 pastrnaka
  • komad korijena celera
  • peršinov list
  • lovorov list
  • sol
  • papar
  • žlica koncentrata rajčice
  • 4 pelata iz konzerve
  • 0,25 l mesnog temeljca
  • 0,1 l crnog vina

Posuđe:

  • velika posuda čvrstog dna s poklopce, koja može i u pećnicu
  • daska za rezanje
  • nož
  • kuhača
  1. Odreske uvaljajte u brašno i popecite na srednje jakoj vatri, da se uhvati pečena zlatna korica s obje strane. Odložite sa strane.
  2. U istoj tavi 3-4 minute popržite očišćeno i na ploške narezano povrće (luk, češnjak, mrkvu, celer i pastrnak).
  3. Vratite meso, dodajte koncentrat rajčice, promiješajte i zalijte vinom. Promiješajte kuhačom da sastružete zapečeno dno i pustite da kuha pola minute, da ispari alkohol.
  4. Dodajte narezane pelate, lovorov list, sol i papar te pustite da kuha nekoliko minuta.
  5. Zalijte mesnim temeljcem i pustite da sve prokuha.
  6. Posudu poklopite i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva da se peče oko 2 – 2,5 sata. U sredini pečenja provjerite stanje tekućine. Ako se sva upila, podlijte s još malo vode.
  7. Umak možete propasirati, a možete ga ostaviti s rustikalnim komadima povrća. Pospite peršinom.
  8. Poslužite uz kuhane njoke.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Osso buco

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Osso buco

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
JEDEM DOMA_product-3
Recept
26.01.2022.
IMG_6007
Čistimo hladnjak
23.01.2022.
coko-tart
Slastica vikendom
22.01.2022.