Recept

Orada s povrćem na štapiću

Pripremu ovog maštovitog ribljeg recepta donosimo korak po korak u foto stripu, ali i otkrivamo kako filetirati bijelu ribu

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 30 minuta

Nizanje povrća i mesa na štapiće omiljeno je u našim krajevima, posebno u sezoni roštiljanja na otvorenom. Na jednak način  kao u mesnima možete uživati i u ražnjićima morskih okusa, a prednost je što se u nedostatku roštilja  i lijepog vremena ovo jelo vrlo brzo i lako priprema u pećnici. Osim bijele ribe, na štapiću dobro funkcioniraju i fileti plave ribe, kao i losos ili očišćeni repovi škampa i kozica.

Osim što ćemo vas naučiti kako pripremiti ovo vrlo ukusno jelo, koje možete poslužiti i u svečanijim prigodama i u svakodnevnoj strci, kroz foto strip pokazat ćemo vam kako filetirati ribu.

Filetiranje ribe otvara puno veći spektar mogućnosti pripreme nego riba u komadu. Riblje filete možete lakše pržiti, peći, pohati, pripremati u umaku ili na ražnjiću.

No ipak, većina prosječnih kućnih kuhara zazire od filetiranja kao nečega rezerviranog samo za profesionalnu kuhinju i fine restorane. Posve pogrešno! Sve što će vam trebati je dobar, oštar nož srednje veličine i malo spretnosti.

RECEPT

Količina:

  • 2 osobe

Namirnice:

 

  • 2 orade srednje veličine
  • 4 mini rajčice
  • 1 tikvica
  • grančica timijana
  • mala šalica riže
  • 50g rikule
  • 50g pinjola
  • 0,5 dl maslinova ulja
  • sol, papar
  • štapići za ražnjiće

Posuđe:

  • daska za rezanje
  • nož
  • lim za pečenje
  • papir za pečenje
  • tavica
  • lonac
  • cjedilo

 

  1. Ribu oštrim rezom zarežite ovalno ispod glave i škrga prateći anatomiju ribe. Nastavite rezati uzduž leđnog ruba ribe do repa.

  1. Ribu pritisnite lijevom rukom s vanjske strane i desnom rukom nožem zarežite s unutarnje strane, ispod filea, odvajajući ribu od kosti. Na koncu prerežite file s trbušnog ruba ribe. Ako je u filetu ostala koja kost, izvadite je pincetom.

  1. Filet posolite, popaprite i pospite začinskim travama. Prepolovite ga po duljini, tako da dobijete uzdužnu traku. Traku zamotajte u rolicu.

  1. Rajčice i tikvice narežite te začinite maslinovim uljem, solju, paprom i timijanom. Nižite na štapić rajčicu, ribu, pa tikvicu. Pecite u pećnici 15 minuta na 200o C.

  1. Češnjak, rikulu i pinjole zalijte maslinovim uljem, posolite i miješajte u blenderu dok ne dobijete pesto - gustu, glatku smjesu.

  1. Dio pinjola tostirajte na tavici. Skuhajte rižu u dvostrukoj količini vode. Pomiješajte skuhanu rižu s pestom od rukole i pospite pinjolima.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Orada s povrćem na štapiću

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Orada s povrćem na štapiću

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sacher
Slastica vikendom
27.11.2021.