Namelaku sam prvi put jela vrlo nedavno, početkom ljeta u zagrebačkom restoranu Mano. Konobar je u svojoj prezentaciji imao potrebu naglasiti kako ovo nije neki osobito zanimljiv desert jer nema intenzivan okus ni slatkoću, misleći da će me tako odvratiti od naručivanja, no bilo je baš suprotno. Upravo taj opis za mene je najbolja preporuka koju mi netko može dati, što se još jednom pokazalo istinitim. Namelaka me je oduševila!
Na prvu mi je riječ namelaka zvučala grčki i bila sam uvjerena da je to neka njihova inačica panna cote. Međutim, iznenadila sam se kad sam otkrila da je riječ o japanskom desertu. Namelaka na japanskom znači jako kremasto.
Ovaj se desert jede žlicom i po svojoj je strukturi nešto između ganachea i moussea. Uz neizbježnu čokoladu i vrhnje, sadrži i mlijeko i želatinu, te ima značajno laganiju strukturu od ganachea.
Recept je vrlo jednostavan i ne zahtijeva više od 15 minuta pripreme, jedino morate izdvojiti nekoliko sati za hlađenje.
Postoje brojne varijacije na temu raznih vrsta čokolada, a mene je zaintrigirao ovaj od bijele čokolade.
Mlijeko možete aromatizirati raznim okusima: citrusima, kavom, mljevenim začinima, pastom orašastih plodova ili, poput mene, matcha prahom. Kad je već desert japanski, svijetlozeleni prah matcha blago zemljanog okusa njegov je idealni pratitelj!
Matcha mi je odavno jutarnja zamjena za kavu. Kofein iz nje se otpušta 7-8 puta sporije nego iz šalice espressa. Kako napraviti popularnu matcha latte, pročitajte ovdje.
Dok se brend Materia nije pojavila na našem tržištu prije nekoliko mjeseci, najfinija matcha ikad za mene je bila mog inače omiljenog brenda čaja Kusmi Tea. Zaintrigirala me je instagramska kampanja Materije i jedva sam dočekala otvorenje njihova web shopa. Oduševila me je svijetlozelena, slatkasta, fino mljevena struktura Materijine matche, za razliku od nekih jeftinijih, tamnijih, krupnije mljevenih matcha, potpuno oporog okusa koje možete kupiti u našim trgovinama zdrave hrane.
Baš zbog toga idealno se uklopila i u namelaku.
Odgovori