Slastica vikendom

Namelaka s bijelom čokoladom i matcha prahom

Značenje imena ovog neobičnog deserta na japanskom znači „jako kremasto“, a takav uistinu i jest

0

Vaša ocjena:

Namelaku sam prvi put jela vrlo nedavno, početkom ljeta u zagrebačkom restoranu Mano. Konobar je u svojoj prezentaciji imao potrebu naglasiti kako ovo nije neki osobito zanimljiv desert jer nema intenzivan okus ni slatkoću, misleći da će me tako odvratiti od naručivanja, no bilo je baš suprotno. Upravo taj opis za mene je najbolja preporuka koju mi netko može dati, što se još jednom pokazalo istinitim. Namelaka me je oduševila!

Na prvu mi je riječ namelaka zvučala grčki i bila sam uvjerena da je to neka njihova inačica panna cote. Međutim, iznenadila sam se kad sam otkrila da je riječ o japanskom desertu. Namelaka na japanskom znači jako kremasto.

Ovaj se desert jede žlicom i po svojoj je strukturi nešto između ganachea i moussea. Uz neizbježnu čokoladu i vrhnje, sadrži i mlijeko i želatinu, te ima značajno laganiju strukturu od ganachea.

Recept je vrlo jednostavan i ne zahtijeva više od 15 minuta pripreme, jedino morate izdvojiti nekoliko sati za hlađenje.

Postoje brojne varijacije na temu raznih vrsta čokolada, a mene je zaintrigirao ovaj od bijele čokolade.

Mlijeko možete aromatizirati raznim okusima: citrusima, kavom, mljevenim začinima, pastom orašastih plodova ili, poput mene, matcha prahom. Kad je već desert japanski, svijetlozeleni prah matcha blago zemljanog okusa njegov je idealni pratitelj!

Matcha mi je odavno jutarnja zamjena za kavu. Kofein iz nje se otpušta 7-8 puta sporije nego iz šalice espressa. Kako napraviti popularnu matcha latte, pročitajte ovdje.

Dok se brend Materia nije pojavila na našem tržištu prije nekoliko mjeseci, najfinija matcha ikad za mene je bila mog inače omiljenog brenda čaja Kusmi Tea. Zaintrigirala me je instagramska kampanja Materije i jedva sam dočekala otvorenje njihova web shopa. Oduševila me je svijetlozelena, slatkasta, fino mljevena struktura Materijine matche, za razliku od nekih jeftinijih, tamnijih, krupnije mljevenih matcha, potpuno oporog okusa koje možete kupiti u našim trgovinama zdrave hrane.

Baš zbog toga idealno se uklopila i u namelaku.

Recept

Količina:

  • 6 osoba

Namirnice:

  • 170 g bijele čokolade
  • 100 ml punomasnog mlijeka
  • 200 g vrhnja za šlag
  • 1/2 vrećice suhe želatine u prahu
  • 1 žličica matcha praha

Posuđe:

  • kalupi za mini kuglofe
  • metalna zdjela
  • tava
  • špatula
  • malo sito za prosijavanje
  • štapni mikser
  1. Bijelu čokoladu natrgajte na kockice, stavite u zdjelu i otopite u mikrovalnoj pećnici.
  2. U tavici zakuhajte mlijeko do vrenja, pa dodajte želatinu u prahu i dobro promiješajte.
  3. Vrelo mlijeko prelijevajte preko rastopljene čokolade, neprestano miješajući, dolijevajući trećinu po trećinu mlijeka, i miješajući špatulom dok se mlijeko i čokolada ne prožmu u ravnomjernu smjesu.
  4. Pustite da se smjesa malo ohladi, a zatim dodajte prosijani matcha prah te vrhnje za šlag.
  5. Štapnim mikserom emulgirajte smjesu, tako što ćete mikser držati na dnu posude i nećete ga pomicati gore – dolje, kako se ne bi stvorili mjehurići.
  6. Ulijte u kalupe i stavite u hladnjak na minimalno 6 sati.
  7. Istresite na tanjur i poslužite s bobičastim voćem.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Namelaka s bijelom čokoladom i matcha prahom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Namelaka s bijelom čokoladom i matcha prahom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
lignje-bob-glavna
Recept
05.08.2022.