Slastica vikendom

Mille feuille

Slavnija francuska sestra naše kremšnite osvaja okusom i izgledom

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 1h 30 min

Mille feuille jedna je od najpoznatijih francuskih slastica, u nas poznata i po talijanskom nazivu mille foglie. Oba naziva znače: tisuću listića. Mille feuille francuska je rođakinja naše kremšnite, no slaganje kora i kreme je na drugačiji način, a razlikuje se i po dodatku sezonskog voća.

Posljednjih mjeseci mille feuille napravila sam bezbroj puta, zato što je upravo ova slastica tema naše pilot emisije novog projekta Jedem doma challenge, koji uskoro na tržište stavljamo u suradnji s produkcijskom kućom Broadcast.hr.

Katkada ćete u tanjuru nekog inozemnog restorana ugledati kolač sličnog izgleda koji se zove “napoleon”. Iako vizualno slični, mjesto slastičarske kreme, u napoleon ide krema od badema i glazura od čokolade.

Recept za mille feuille prvi se put spominje 1651. godine u kuharici “La Cuisinier Francois“, a globalno ju je proslavio slavni pariški pastry chef Adolphe Seugnot u 19. stoljeću.

Kad smo kod zanimljivosti, red je da spomenem i onu iz Guinnessove knjige rekorda. Najveća mille feille na svijetu napravljena je u Ženevi 2012. godine. Pripremalo ju je 25 kuhara i bila je 1222 m duga i 4207 kg teška.

Ako mille feuille pripremate za dolazak gostiju i toga dana imate pune ruke kuhanja, predlažemo vam da večer prije ispečete koru i skuhate kremu, pa da na dan konzumacije samo ukrašavate i dekorirate kolač.

Budete li se u budućnosti željeli poigrati raznim okusima, voću možete dodati i komadiće čokolade, ili pak malo čokolade za kuhanje rastopiti u vrućoj slastičarskoj kremi – dobit ćete smeđu, čokoladnu varijantu.

Ako pak zbog nekog razloga niste u prilici kuhati pravu slastičarsku kremu, u pripremi mille feuille poslužit će vam i instant puding od vanilije. U već kuhani puding umiješajte 0,2 dl tučenog slatkog vrhnja i dobit ćete brzu zamjensku kremu.

RECEPT

Količina:

  • za 6 osoba

Namirnice:

  • 250 g svježeg lisnatog tijesta
  • 100g + 30 g šećera
  • 20 g šećera u prahu
  • žličica arome vanilije
  • 0,5 l mlijeka
  • 4 žumanjka
  • 40 g gustina
  • nekoliko jagoda, malina, borovnica i kupina

Posuđe:

  • 2 lima za pečenje u pećnici
  • žlica
  • vilica
  • papir za pečenje
  • prianjajuća folija
  • dresir vrećica
  • 2 zdjele za miješanje
  • mikser
  • manji lonac s poklopcem
  • pjenjača
  • dugačko ravnalo
  • nožić

 

 

  1. Pripremu mille feuille započinjete kuhanjem kreme.Razdvojite bjelanjke od žumanjaka. U zdjelu sa žumanjcima dodajte 100 g šećera, gustin i 5 žlica mlijeka te izmiksajte u glatku smjesu. Najbolje je smjesu izmiješati stolnim ili ručnim mikserom, no poslužit će i snažni potezi pjenjačom.
  2. Ostatak mlijeka zakuhajte u loncu. Čim mlijeko počne vriti, smanjite vatru i umiješajte smjesu s jajima. Oštrim potezima pjenjačom miješajte nekoliko minuta, dok se ne zgusne. Prebacite kremu u hladnu metalnu posudu, vrh kreme pokrijte folijom, tako da ona dodiruje kremu, i pustite da se dobro ohladi.
  3. Svježe lisnato tijesto razmotajte na lim koji ste obložili papirom za pečenje. Izbockajte ga vilicom, pospite s 30 g šećera, poklopite dnom drugog lima i pecite 16 minuta na 200 C. Kora je gotova kad poprimi zlatnu boju. Pustite da se dobro ohladi.
  4. Koru izrežite na jednak broj pravokutnika. Tu će vam pomoći ravnalo i oštar nožić. Naša mjera za 1 pravokutnik je 8 cm duljine, 6 cm širine, čime dobivamo 18 pravokutnika, dovoljno za 6 kolača. Vaša mjera može biti i drugačija, no imajte na umu da ukupan broj pravokutnika bude djeljiv s 3, jer vam za jedan kolač trebaju 3 kore.
  5. Na prvu koru dresir vrećicom istiskujte kremu u ravnomjerno raspoređene ružice. Poklopite drugom korom, ponovite postupak s dresir vrećicom i kremom. Slijedi treća kora i treći sloj kreme. Na vrh dolazi voće te šećer u prahu.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Mille feuille

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Mille feuille

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
bananabread
Slastica vikendom
23.10.2021.
marokanskopile-glavna
Recept dana
21.10.2021.