Okusi dalekog Istoka

Mango sticky rice

Ako vas je put ikada nanio na Tajland, među brojnim egzotičnim okusima i mirisima koje ste ondje doživjeli zasigurno pamtite i desert mango sticky rice, koji je toliko jednostavan koliko i ukusan

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 20 minuta

Kod onih koji vole profinjene i komplicirane višeslojne slastice francuskog tipa mango sticky rice vjerojatno neće izazvati ni blizu toliko oduševljenja kao kod onih koji nisu pretjerani ljubitelji slastica, ali kad ih jedu, vole jednostavne i pročišćene okuse.

Pogađate, ja sam u ovom drugoj skupini, a mango sticky rice upravo je oličenje onoga kakvu slasticu volim: nježna aroma kokosa i vanilije uz neko kiselkasto voće (mango) plus neki ugljikohidrat, u ovom slučaju riža.

Za pripremu ovog deserta ključan je izbor riže. Nemojte ga pripremati s našim običnim bijelim rižama jer nećete dobiti ključan efekt ljepljive riže. Za ovo jelo trebate nabaviti takozvanu „glutinous rice“ koja se katkad prodaje i pod nazivom „sticky rice“, „sweet rice“ ili „waxy rice“. Teško ćete je naći u običnim supermarketima, osim možda u onim najvećima, i to na odjelu inozemne hrane, nikako na odjelu riže. Najsigurnija adresa za kupnju ljepljive riže jesu specijalizirane trgovine azijskim namirnicama. Ja, primjerice, svoju uvijek kupujem u Asia Storeu u zagrebačkoj Ilici.

Što je to glutinous rice? Dugo sam, posve pogrešno, mislila da je to riža koja u sebi sadrži gluten i zbog toga je toliko ljepljiva. Riža jest ekstra ljepljiva, ali gluten ne sadrži, kao niti jedna druga vrsta riže. Ime je dobila jer je toliko ljepljiva (glue-like), ne po glutenu.

Pripazite i na izbor manga. Kako to voće nije blisko našem podneblju, uvijek će biti iz uvoza, iz neke daleke egzotične zemlje. Iz mog iskustva, bolji sam mango pronalazila kod prekupaca na tržnicama nego u supermarketima, gdje sam neusporedivo češće nailazila na suhe ili nezrele primjerke. Da bi mango sticky rice dobio svoju punoću okusa, mango mora biti posve zreo, intenzivno žute boje i čvrstog, ali mekanog mesa te intenzivnog mirisa. Blijedo žut, suh plod koji morate snažno gristi da biste ga pregrizli nije taj koji tražimo. Najjednostavnija je usporedba s nektarinom – zamislite one suhe, tvrde, na kojima “zub slomite” i one zrele, mekane, pune soka i mirisa. Tražimo ove druge.

RECEPT

Količina:

  • 2 osobe

Namirnice:

  • 1 šalica ljepljive riže (glutinous rice)
  • 1 šalica vode
  • konzerva kokosovog mlijeka (s onim masnijim slojem na vrhu)
  • 3 vanilin šećera
  • 1 zreo mango

Posuđe:

  • daska za rezanje
  • nož
  • posuda za kuhanje
  • žlica

 

  1. Pristavite kuhati šalicu riže u 1 šalici vode i 1 šalici kokosovog mlijeka, u koje ste umiješali i 1 vanilin šećer. Pustite neka zavrije, pa smanjite vatru, poklopite i pustite neka se tekućina na slaboj vatri posve upije u rižu – oko 15 minuta.
  2. Ogulite mango i narežite ga na kockice ili kriške.
  3. Ostatak kokosovog mlijeka zakuhajte skupa s masnim dijelom kokosovog mlijeka iz limenke, umiješajte dva vanilin šećera i dobro izmiješajte.
  4. U tanjur ulijte umak od kokosovog mlijeka, običnom žlicom ili žlicom za sladoled vadite skuhanu i prohlađenu rižu te pospite mangom.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Mango sticky rice

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Mango sticky rice

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
bananabread
Slastica vikendom
23.10.2021.
marokanskopile-glavna
Recept dana
21.10.2021.