Postoje jela koje većina nas ima kao „asa u rukavu“, i može ih napraviti gotovo u svakom trenutku, od namirnica koje uvijek ima kod kuće.
Iako zvuče kao kompleksno i profinjeno jelo, za mene su to lignje u umaku od boba, rajčice i timijana. Naime, i sastojci i priprema su krajnje jednostavni, i moguće ih je imati skladištene kod kuće u svakom trenutku.
Lignje i bob uglavnom su uvijek dio moga zamrzivača.
Odavno sam naučila da su glavonošci poput liganja i hobotnice ukusniji kad se prethodno zamrznu. Iako inače u pogledu većine drugih namirnica preferiram odlazak na tržnicu po svježe, lignje su u mojoj kuhinji uglavnom uvijek smrznute. Što im daje zanimljivu mogućnost: mogu ih uvijek imati na raspolaganju!
Slična je stvar s bobom. Svi ga u mojoj obitelj, baš kao i grašak, obožavamo, a iako u proljeće ne propuštam kupiti svježi mladi bob na tržnici, ostatak godine imam ga smrznutog u zamrzivaču.
U mojoj ostavi uvijek ćete naći i šalšu, luk i češnjak a kako sam veliki zaljubljenik u svježe začinsko bilje, nađe se u svakom trenutku i koja svježa grančica ružmarina ili timijana.
I zapravo – svi sastojci za ovo zamamno jelo su tu. Kao prilog njemu možete poslužiti njoke, tjesteninu ili rižu.
Odgovori