Recept

Lignje s bobom i rajčicom

Mediteranski jednostavno, brzo i ukusno – što više možemo tražiti od nekog jela?

0

Vaša ocjena:

Postoje jela koje većina nas ima kao „asa u rukavu“, i može ih napraviti gotovo u svakom trenutku, od namirnica koje uvijek ima kod kuće.

Iako zvuče kao kompleksno i profinjeno jelo, za mene su to lignje u umaku od boba, rajčice i timijana. Naime, i sastojci i priprema su krajnje jednostavni, i moguće ih je imati skladištene kod kuće u svakom trenutku.

Lignje i bob uglavnom su uvijek dio moga zamrzivača.

Odavno sam naučila da su glavonošci poput liganja i hobotnice ukusniji kad se prethodno zamrznu. Iako inače u pogledu većine drugih namirnica preferiram odlazak na tržnicu po svježe, lignje su u mojoj kuhinji uglavnom uvijek smrznute.  Što im daje zanimljivu mogućnost: mogu ih uvijek imati na raspolaganju!

Slična je stvar s bobom. Svi ga u mojoj obitelj, baš kao i grašak, obožavamo, a iako u proljeće ne propuštam kupiti svježi mladi bob na tržnici, ostatak godine imam ga smrznutog u zamrzivaču.

U mojoj ostavi uvijek ćete naći i šalšu, luk i češnjak a kako sam veliki zaljubljenik u svježe začinsko bilje, nađe se u svakom trenutku i koja svježa grančica ružmarina ili timijana.

I zapravo – svi sastojci za ovo zamamno jelo su tu. Kao prilog njemu možete poslužiti njoke, tjesteninu ili rižu.

 

Recept

Količina:

  • 4 osobe

Namirnice:

  • 1 kg liganja
  • 400g boba
  • 4 rajčice ili 0,5 l šalše
  • nekoliko grančica timijana
  • 1 luk
  • 4 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

Posuđe:

  • Daska za rezanje
  • Nož
  • Lonac šireg dna
  • Kuhača
  1. Luk i češnjak sitno izrežite.
  2. Lignje narežite na kolutiće i krakove.
  3. Ako koristite svježu rajčicu, narežite je na kockice.
  4. U lonac šireg dna zagrijte 3 žlice maslinova ulja i najprije pirjajte luk i češnjak, oko 5 minuta na slaboj vatri.
  5. Dodajte lignje i pojačajte vatru, da puste vodu. Kad ta voda otprilike do polovice ispari (sve skupa 15-ak minuta), dodajte sjeckanu rajčicu i grančice timijana.
  6. Pirjajte na jačoj vatri još 5 minuta.
  7. Dodajte smrznuti bob i kuhajte sve skupa još 5 minuta.
  8. Posolite i popaprite, no pripazite, lignje same po sebi mogu biti vrlo slane.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Lignje s bobom i rajčicom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Lignje s bobom i rajčicom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_3123
Slastica vikendom
29.07.2022.