Recept

Libanonske mesne okruglice kibbeh

… i bonus: recept za popularnu libanonsku salatu tabbouleh, koja savršeno pristaje uz njih

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 45 minuta

Polpete od mljevenog mesa generalno su omiljeno jelo, s koje god strane svijeta dolazile: od slavnih švedskih «Ikeinih» preko pikantnih s vruće Sicilije, do aromatičnih s mističnog bliskog Istoka. Ovaj put sam inspiraciju pronašla u Libanonu, poznatom po zdravoj kuhinji punoj svježih mediteranskih začina, ali istočnog predznaka. Kibbeh okruglice punjene su bulgurom i pinjolima te prelivene umakom od kiselog mlijeka.

Salata tabbouleh, također iz libanonske kuhinje, savršeno je osvježenje uz nešto teži okus mesnih okruglica prženih u dubokom ulju. Baza joj je rajčica i pregršt peršina. U našem podneblju navikli smo ga jesti tek u tragovima, kao začin, no u ovoj salati on potpuno preuzima glavnu ulogu koju kod nas zauzima zelena salata

RECEPT

Količina:

  •  za 2 osobe

Namirnice:

Za okruglice

  • 200 g + 50 g (ukupno 250 g) mljevenog telećeg ili janjećeg mesa
  • 2 manje glavice luka
  • 50 g bulgura
  • 25 g pinjola
  • 1/2 žličice kumina
  • 1 grančica mente
  • 1/2 vezice peršina
  • 1/2 vezice korijandra
  • maslinovo ulje
  • ulje za prženje
  • sol
  • papar

Za umak

  • 0,25 l kliselog mlijeka
  • 0,25 l vode
  • 1 žličica brašna
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žličica peršina
  • sol
  • papar

Za salatu

  • 1 velika aromatična rajčica ili 0,25 g mini rajčica
  • vezica peršina
  • žlica bulgura
  • limunov sok,
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar

 

  1. Skuhajte bulgur u vodi omjera 1:2,5 dok voda ne upije i pustite da se ohladi. Jednu žlicu bulgura odvojite, zatrebat će vam kasnije, za salatu.

 

  1. Štapnim mikserom ili u blenderu izmiksajte bulgur, 200 g mljevenog mesa, 1 sitno nasjeckan luk, kumin, sol, papar.

 

  1. Sitno nasjeckajte drugi luk, peršin, mentu i korijandar. Na tavici na malo maslinova ulja propirjajte luk i 50 g mljevenog mesa, dok iz mesa ne ispari voda. Na samom kraju dodajte pinjole, mentu, korijandar i peršin. Posolite i popaprite.

  1. U dlan žlicom stavite tijesto veličine jajeta. Prstom napravite mjesta za žličicu nadjeva. Zavaljajte okruglice u oblik lopte za ragbi. Pržite 10 minuta u dubokom vrućem ulju.

  1. Na malo ulja popržite brašno, dodajte vodu, sitno sjeckan češnjak i kiselo mlijeko, uz stalno miješanje da se ne stvore grudice. Dodajte sol, papar i malo sjecaknog peršina.

  1. Vrlo sitno narežite peršin i rajčicu. Dodajte bulgur. Začinite sokom 1 limuna, mslinovim uljem, solju i paprom.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Libanonske mesne okruglice kibbeh

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Libanonske mesne okruglice kibbeh

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sacher
Slastica vikendom
27.11.2021.