Tko ne voli lazanje, te mekane listove tjestenine sljubljene s mesnim raguom i bešamelom? Talijansko jelo koje je obilježilo crtić o mačku Garfieldu često se priprema i u povrtnoj varijanti. Proljeće sa svojim obiljem mladog povrća upravo zove na takve kombinacije.
Kako bismo se odmaknuli od uobičajenih tikvica i rajčica, donosimo hrabru kombinaciju s uzgojenim šparogama, koje se na tržnici mogu nabaviti puno prije i puno dulje od samoniklih. Specijalni okus ovom jelu daje šafran.
Šafran je na glasu kao najskuplji začin na svijetu. Najskuplji je jer njegov cvijet cvjeta tek tri tjedna u godini, a da bi se proizveo jedan kilogram začina, potrebno je ubrati 100 tisuća cvjetova. Intenzivne je žute boje i gorkastog okusa.
Pitanje koje su šparoge, divlje ili uzgojene, cjenjenija i kvalitetnija namirnica, nerijetko je stvar osobnih preferencija, ali znalci tvrde da je natjecanje u ovom slučaju bespredmetno. Riječ o dvije posve različite biljke, i izgledom i konzistencijom, ali i okusom. Zeleni, ljubičasti ili bijeli uzgojeni izdanci (asparagus = izdanak) nježnog su okusa i teksture, pa odlično pristaju uz profinjeni šafran.
Ove lazanje možete i pripremiti do faze pečenja te zamrznuti. Kad ih poželite pripremiti, bez odmrzavanja ih stavite u pećnicu zagrijanu na 220 i pecite oko 50 minuta.
Odgovori