Recept

Lazanje s vrtnim šparogama i šafranom

Divljih šparoga još nema jer ovih proljetnih dana nema ni kapi kiše. Dok ne stignu, evo jednog divnog recepta s vrtnima

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 1h 20 min

Tko ne voli lazanje, te mekane listove tjestenine sljubljene s mesnim raguom i bešamelom? Talijansko jelo koje je obilježilo crtić o mačku Garfieldu često se priprema i u povrtnoj varijanti. Proljeće sa svojim obiljem mladog povrća upravo zove na takve kombinacije.

Kako bismo se odmaknuli od uobičajenih tikvica i rajčica, donosimo hrabru kombinaciju s uzgojenim šparogama, koje se na tržnici mogu nabaviti puno prije i puno dulje od samoniklih. Specijalni okus ovom jelu daje šafran.

Šafran je na glasu kao najskuplji začin na svijetu. Najskuplji je jer njegov cvijet cvjeta tek tri tjedna u godini, a da bi se proizveo jedan kilogram začina, potrebno je ubrati 100 tisuća cvjetova. Intenzivne je žute boje i gorkastog okusa.

Pitanje koje su šparoge, divlje ili uzgojene, cjenjenija i kvalitetnija namirnica, nerijetko je stvar osobnih preferencija, ali znalci tvrde da je natjecanje u ovom slučaju bespredmetno. Riječ o dvije posve različite biljke, i izgledom i konzistencijom, ali i okusom. Zeleni, ljubičasti ili bijeli uzgojeni izdanci (asparagus = izdanak) nježnog su okusa i teksture, pa odlično pristaju uz profinjeni šafran.

Ove lazanje možete i pripremiti do faze pečenja te zamrznuti. Kad ih poželite pripremiti, bez odmrzavanja ih stavite u pećnicu zagrijanu na 220 i pecite oko 50 minuta.

Recept

Količina:

  • za 2 osobe

Namirnice:

  • 250 g svježih listova lazanja
  • vezica vrtnih šparoga
  • režanj češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • papar
  • 1g šafrana
  • 50g ementalera
  • 80g grana padana
  • 125 g mozzarelle

Za bešamel:

  • 50 g maslaca
  • 0,5 l mlijeka
  • 40 g brašna
  • sol

Posuđe:

  • daska za rezanje
  • nož
  • ribež
  • kuhača
  • lončić
  • tava
  • vatrostalna posuda

 

  1. Savinite šparoge rukom. Potrebno ih je otkinuti na mjestu na kojem same puknu. Dio stabljike niže od mjesta puknuća previše su drvenaste da bi bile za jelo.
  2. Donji dio jestivog dijela narežite na sitne kolutiće, vrhove ostavite cijele.
  3. Na zagrijanom ulju dinstajte režanj češnjaka, pa kolutiće šparoga idućih 10 minuta. Podlijte s malo tople vode i posljednjih pet minuta dodajte vrhove šparoga.
  4. Za bešamel na vatri rastopite maslac, na njemu nakratko popržite brašno, dodajte polako ugrijano mlijeko i miješajte da se ne stvore grudice. Dodajte sol i šafran.
  5. Narežite sve vrste sira: grana padano sitno naribajte, ementaler krupno naribajte, mozarellu narežite na kockice.
  6. Zdjelu namastite maslacem, stavite sloj bešamela, pa prvu koru. Slijedi bešamel, pirjane šparoge, sir, pa kora. Slažite dok ima materijala. Pecite 40 minuta na 200 stupnjeva.

 

 

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Lazanje s vrtnim šparogama i šafranom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Lazanje s vrtnim šparogama i šafranom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_1351
Recept
16.06.2022.
mrkva 4
Recept
29.05.2022.
IMG_9133
Recept
28.05.2022.