Bezmesni ponedjeljak

Krpice sa zeljem

Jednostavno, brzo, jeftino, od namirnica koje najčešće imate kod kuće… puno je aduta krpica sa zeljem, a mi donosimo i bezglutensku verziju

5

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 25 minuta + sušenje tjestenine sat vremena

Austrougarsko podrijetlo ovog jela zaslužno je za to što se u raznim varijantama javlja i u Sloveniji, Mađarskoj, Slovačkoj i Vojvodini. Starinsko je jelo kontinentalne Hrvatske, mnogima asocijacija na djetinjstvo i bakinu kuhinju. Možete ga naći i pod imenom flekice s kupusom.

Ako se jede kao samostalno jelo, može se uklopiti i u vegansku prehranu, a kupite ili sami zamijesite krpice od bezglutenskog brašna, može postati i gluten free opcija. Može i biti prilog nekog složenijeg, najčešće mesnog jela.

Za sve one koji jedu meso i vole tradicionalne okuse trik za pripremu iznimno ukusnih krpica sa zeljem jest pirjanje na svinjskoj masti ili masnoći od mesnog pečenja.

Krpice, dakako, možete kupiti i gotove, a mi vam ipak dajemo i uputu kako ih možete zamijesiti sami. 

Recept

Količina:

  • 2 osobe

Namirnice:

Tijesto:

  • 3 jaja
  • 250 g svenamjenskog bezglutenskog brašna / 300 g običnog pšeničnog ili pirovog
  • prstohvat soli

Kupus:

  • 1 žličica smeđeg šećera
  • masnoća po izboru: suncokretovo, maslinovo ulje ili svinjska mast
  • sol
  • papar
  • ½ glavice svježeg kupusa
  • ½ glavice luka srebrenca

Posuđe:

  • daska za rezanje
  • nož
  • tava s dubljim dnom
  • zdjela
  • valjak
  • mikser
  • stroj za tijesto

 

  1. Od brašna i jaja zamijesite tijesto, razvaljajte ga, narežite na trake i provucite kroz valjak za rezance. Narežite na kockice. Prosušite ih sat-dva na zraku te kuhajte u slanoj vodi oko 15 minuta.
  2. U tavi na zagrijanoj masnoći najprije kratko poržite šećer, a zatim dodatjte luk. Pirjajte na slabijoj vatri 3-4 minute.
  3. Kupus narežite na krupnije trakice i dodajte luku. Pirjajte sve skupa na srednje jakoj vatri, dok ne pusti tekućinu i ne uvene, oko 10 minuta.
  4. Ubacite kuhane krpice, začinite solju i paprom i sve skupa propirjajte na vatri još 1 minutu.

 

 

 

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

zeljka-maras-sq

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_4433
Osvježavajuće
17.08.2023.
image
Brzo & fino
14.08.2023.