Recept

Kozice u kokosovom mlijeku s ljutim umakom

Ljubitelji orijentalnih azijskih kuhinja, pripremite pregače, ovo je jelo baš za vas!

0

Vaša ocjena:

Ako ste ikad gledali Tajlanđane ili Indonežane kako pripremaju jela u woku, onda znate da u svojim jelima uvijek imaju i slatku komponentu, odnosno neki zaslađivač. Kod njih je to najčešće šećer od palme u kuglama, od koje odlome dio i ubace na vruću masnoću da se rastopi. Mi vam umjesto toga predlažemo smeđi šećer, a za dodatni twist probajte i koju kap slatkastog Pašman Libre aceta od smokve iz OPG-a Matulić.

Imaju Azijati u pravilu i ljutu komponentu, a tu smo od OPG-a Matulić „posudili“ njihov Pašmanero.

Pri kupnji kokosovog mlijeka uzmite ono u limenci, koje ćete naći na odjelu egzotičnih kuhinja, a ne napitak od kokosa. Naime, kako biste dobili kremast umak, treba vam gusto mlijeko, na čijem se vrhu stvori masni sloj, a ne samo tekućina.

RECEPT

Količina:

  • 2-3 osobe

Namirnice:

  • 1 kg neočišćenih kozica ili 0,5 kg očišćenih repova kozica
  • 1 limenka kokosovog mlijeka (400 ml)
  • 2 mlada luka
  • 4 cm korijena đumbira
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 crvena paprika
  • 1 žuta paprika
  • 10 cherry rajčica
  • 1 žlica smeđeg šećera ili žlica aceta od smokve Pašman libre
  • kokosovo ili sezamovo ulje
  • umak od soje
  • Pašmanero ili neki drugi ljuti umak
  • šaka svježeg korijandra

Posuđe:

  • daska za rezanje
  • wok
  • kuhača
  • nož

 

  1. Ako imate cijele kozice, očistite ih tako da vam ostanu samo repovi. U tavi s debelim dnom ili woku zagrijte kokosovo ili sezamovo ulje i popržite kozice tako da se zlatno zapeku sa svih strana. Izvadite ih na tanjur.
  2. Povrće očistite i narežite: mladi luk na kolutiće, đumbir i češnjak na prutiće, papriku na trakice, rajčice prepolovite.
  3. U tavu nalijte još malo ulja i jako ga zagrijte. Popržite sve povrće odjednom na naglo.
  4. U tavu vratite kozice.
  5. Dodajte šećer i umak od soje te dobro promiješajte stružući po dnu.
  6. Ulijte kokosovo mlijeko i kuhajte na srednje jakoj vatri 10-ak minuta.
  7. Začinite pašmanerom. Probajte i po potrebi dodajte malo soli ili umaka od soje.
  8. Na kraju jelo pospite sjeckanim korijandrom.
  9. Poslužite s kuhanom rižom.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Kozice u kokosovom mlijeku s ljutim umakom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Kozice u kokosovom mlijeku s ljutim umakom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
articoke
Recept
03.05.2022.
sunka u kruhu
Recept
16.04.2022.