KOLAČ NA ČAŠE

Kolač od jogurta s marelicama

Jedan od najpopularnijih brzih kućnih kolača u našim kućanstvima je onaj na čaše od jogurta.

5

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 1h 15 min

Za ovaj kolač ne treba vam vaga jer se sve mjeri čašom u kojoj ste kupili jogurt. Ne trebaju vam ni neke posebne namirnice, najčešće se sastojci za varijaciju na temu mogu uvijek pronaći u svakoj smočnici i hladnjaku. U kuhinjama u kojima se kuha, dakako!

Naime, u mnogim kuhinjama se zapravo ne kuha, pa tako u njima nema miksera ili brašna, osvjedočili smo se to puno puta dok smo kao Jedem doma kuhali po kućama.

No to je neka druga tema.

Kolač kakvog ga ja pamtim iz djetinjstva pripremao se s riblizlama ili malinama ljeti, a zimi s višnjama iz kompota.

Međutim, na vrh ovog kolača možete staviti uistinu bilo koje voće koje nađete, ili kojeg imate viška u hladnjaku. Danas su to kod mene bile marelice. One su posebno ukusne, baš kao i šljive, jer se pečenjem pretvaraju u fini pekmez.

Mnogi ga rade i bez voća, pa ga samo pospu šećerom, ili komadićima čokolade i orašastih plodova.

Također, možete se poigrati i s različitim brašnima te uljima. Super ispada s pirovim brašnom, bijelim i integralnim, kao i s maslacem, maslinovim ili kokosovim uljem.

Oblik je također proizvoljan. Ja sam ga ovaj put radila u kalupu za tart, iako je uobičajenije peći ga u pravokutnom limu i rezati na kocke.

Ovo nije jedan od onih preciznih slastičarskih kolača, koji neće uspjeti ako malo promijenite omjer ili sastojak. Ovdje se možete igrati – rezultat će gotovo uvijek biti jestiv.

Kad jednom svladate osnovni recept, varijacija je bezbroj!

Recept

Količina:

  • Za 6-8 osoba

Namirnice:

  • čaša tekućeg jogurta 150 ml
  • ½ čaše suncokretovog ulja
  • 1 čaša šećera
  • 1,5 čaša pšeničnog brašna
  • 2 veća ili 3 manja jaja
  • ½ vrećice praška za pecivo
  • Malo maslaca za premazivanje kalupa
  • Malo šećera u prahu za posipanje
  • 300 g voća po izboru
  • 1 pakiranje bourbon vanilin šećera

Posuđe:

  • Kalup srednje veličine
  • Mikser
  • Kuhača
  • Čaša od jogurta od 150 ml
  • Dvije posude za miksanje
  1. Najprije uključite pećnicu neka se grije na 180 stupnjeva.
  2. Zatim operite, osušite i narežite voće. Pospite ga 1 pakiranjem šećera s okusom bourbon vanilije.
  3. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Ako to nikad biste radili, to znači da uzmete dvije zdjele. Jaje razbijte o jednu zdjelu tako da u svakoj ruci držite po jednu polovicu jajeta. Iz polovice u polovicu pažljivo prelijevajte žumanjak nekoliko puta, tako da u prvu zdjelu curi bjelanjak. Kad sav bjelanjak iscuri, u drugu zdjelu ubacite žumanjak.
  4. U zdjelu u kojoj su žumanjci dodajte šećer. Miksate dok ne dobijete kompaktnu bjeličasto-žutu smjesu. Dodajte ulje i jogurt te opet izmiksajte. Pomiješajte prašak za pecivo s brašnom i tu smjesu prosijte kroz cjedilo/sito te dodajte u smjesu žumanjaka i šećera. Dobro izmiksajte. (Zašto prosijavanje? Biskvit će biti rahliji i podatniji J)
  5. Dobro operite metlice miksera. Sada mikserom miksajte bjelanjke u zasebnoj posudi dok ne dobijete čvrst snijeg.
  6. Snijeg od bjelanjaka kuhačom (ne mikserom!) pažljivo i temeljito umiješajte u žutu smjesu.
  7. Kalup dobro premažite maslacem. U njega ulijte smjesu. Po vrhu poslažite voće.
  8. Pecite na 180 stupnjeva oko 30-35 minuta. Najbolje ćete provjerite je li kolač pečen tako što ćete u biskvit zabosti čačkalicu. Ako se za nju tijesto nije zalijepilo, znači da je kolač gotov.
  9. Pustite da se ohladi 15-ak minuta, a zatim ga režite i pospite šećerom u prahu.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Kolač od jogurta s marelicama

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Kolač od jogurta s marelicama

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
lignje-bob-glavna
Recept
05.08.2022.
IMG_3123
Slastica vikendom
29.07.2022.