Recept

Jabuke punjene rižom i pinjolima

U potrazi za neobičnim prilogom uz klasična mesna pečenja posegnula sam u bogatu riznicu turske kuhinje i izvukla jabuke na slano-slatki način

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 1 h

Oduvijek sam voljela poigravanje slano-slatkim okusima jer jedan potencira drugi. Stavite li zrno soli na čokoladu, pojačat ćete slatkoću. Uključite li u neko slano jelo malo meda ili šećera, naglasit ćete slane note.

Osim toga, moje porijeklo je dijelom i slovačko, a poznato je kako Slovaci, kao i većina srednjoeuropskih naroda, vrlo hrabro spajaju slano i slatko. Tako je uobičajena „salata“ uz nedjeljno pečeno meso i krumpir kod moje bake bio kompot od jabuka ili dunja.

Nedavno sam pokušava pronaći neki malo interesantniji prilog uz klasično mesno pečenje. Kako svoje goste ipak nisam željela šokirati slatkim kompotom uz meso, našla sam interesantnu alternativu – jabuke punjene rižom i pinjolima.

Za najbolji efekt, savjetujem da uzmete što kiselije jabuke.

Recept

Količina:

4-8 osoba

Namirnice:

  • 12 kiselijih jabuka
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • sok polovice limuna
  • 1 žličica meda
  • list peršina
  • list mente

Punjenje:

  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 4 žlice pinjola
  • 1 žlica cimeta
  • 1 žlica pimenta
  • 1 šalica basmati riže
  • 1 žlica grožđica
  • mala vezica peršina
  • mala vezica kopra
  • 2 žlice maslinova ulja
  • sol
  • papar

Posuđe:

  • Daska za rezanje
  • Nož
  • Limena posuda za pečenje
  • Žlica
  • Tava
  • Lončić

 

  1. Najprije napravite punjenje. Grožđice natopite u vodi.
  2. Sitno narežite luk i češnjak te ih popržite oko 5 minuta u tavi na maslinovom ulju.
  3. Dodajte pinjole i grožđice i pržite miješajući dok pinjoli ne počnu poprimati zlatno smeđu boju.
  4. Prebacite u dublji lončić i dodajte rižu. Dodajte vode toliko da 1 cm prekrije rižu, pokrijte i zakuhajte. Kuhajte lagano 10-ak minuta. Posolite i popaprite.
  5. Dodajte sitno narezano začinsko bilje i dobro promiješajte.
  6. Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.
  7. Jabukama odrežite vrh i sačuvajte ga. Oštrim nožićem s gornje strane izdubite jabuke.
  8. Koristeći žlicu, punite jabuke smjesom riže. Poklopite vrhom jabuke i poslažite u limenu posudu za pečenje.
  9. Na dno posude za pečenje ulijte vodu u koju ste stavili 2 žlice maslinova ulja, žličicu meda i sok polovice limuna, toliko da prekrije 2 cm jabuka s donje strane.
  10. Pecite oko 30 minuta.
  11. Pospite peršinom i mentom te poslužite.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Jabuke punjene rižom i pinjolima

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Jabuke punjene rižom i pinjolima

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
articoke
Recept
03.05.2022.