Recept

Haluškova juha, bistra povrtna juha s noklicama

Bistra juha od korjenastog povrća i graška, s dodatkom knedlica s peršinom

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 30 minuta

Od svoga slovačkoga podrijetla baštinila sam ovaj recept, baš kao i  naziv jela. Srednjeeuropska je to varijacija na temu talijanskog minestronea.

Posjetiteljima slovačkih i čeških krajeva odmah će biti jasno da halušky znače knedlice, noklice ili žličnjake, tako omiljene u austrougarskoj kuhinji. To je juha moga djetinjstva, koje mi je kuhala starka (baka), a zatim i mama. Dugo je bila zaboravljena na mom jelovniku sve dok za jednog boravka moga tada malog sina kod njih moja mama nije ispričala kako je s guštom pojeo haluškovu juhu. Tada sam se s oduševljenjem se prisjetila tog božanstvenoga okusa, a danas je pripremam barem nekoliko puta mjesečno.

Ono što je praktično kod ove juhe je to da je u pravilu možete pripremiti od sastojaka koje često već imate u hladnjaku.

Bez problema može prenoćiti u hladnjaku dan-dva i podgrijati se prije jela.

Recept

Količina:

  • 4 osobe

Namirnice:

  • vezica zelenja za juhu
  • 2 žlice suncokretovog ulja (često ga mijenjam maslinovim)
  • 200g smrznutog graška
  • 1 žličica slatke mljevene paprike
  • 1 žličica brašna
  • 1 žlica maslaca
  • 1 jaje
  • 3 žlice brašna
  • sol

Posuđe:

  • lonac s poklopcem
  • daska za rezanje
  • zdjelica
  • vilica
  • nož
  • kuhača
  • žličica s dugom drškom (kao za sladoled)
  1. Iz hladnjaka izvadite žličicu maslaca i stavite je u duboki tanjur ili zdjelicu, neka omekša na sobnoj temperaturi.
  2. Mrkvu, celer i korijen peršina (bez lišća) narežite na kolutiće ili kockice. List peršina sitno narežite i stavite sa strane.
  3. U lonac za juhu ulijte ulje i ugrijte ga. Na ugrijano ulje ubacite korjenasto povrće i pržite ga 4-5 minuta. Zatim povrće u loncu pospite žličicom brašna i žličicom paprike, promiješajte, a zatim odmah zalijte s 1l vode.
  4. Povećajte temperaturu na štednjaku na maksimum, dok voda zakuha. Kad zakuha, smanjite temperaturu na srednju vrijednost, neka mjehurići od vrenja budu srednje veličine.
  5. Juha neka kuha 15 minuta. Za to vrijeme napravite žličnjake. U tanjur s omekšalim maslacem razbijte jedno jaje. Vilicom dobro izmiješajte maslac s jajetom. Polako dodajte kosani peršin, prstohvat soli i malo po malo brašnm. Žličicom ili vicom miješajte brašno s jajetom i maslacem sve dok ne dobijete homogenu, gustu smjesu koja se počinje odvajati od stijenke tanjura.
  6. Nakon 15 minuta u juhu uspite zamrznuti grašak. Povećajte temperaturu neka juha ponovno zakuha, a zatim kuhajte još 2-3 minute minuta.
  7. U juhu ubacujte noklice. To ćete učiniti tako što ćete žličicom s dugačkom drškom uzimati malu količinu smjese (neka smjese bude zaista malo, polovica žličice, jer će ona u juhi još malo narasti!), uroniti je u kipuću juhu i lagano otresti. Pod utjecajem vruće temperature, žličnjaci će sami početi kliziti u juhu, čim uronite žličicu. Ponavljajte dok ne potrošite cijelu smjesu.
  8. Kuhajte još 2-3 minute, dok noklice ne isplivaju na površinu. Začinite solju i dobar tek!

 

 

 

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Haluškova juha, bistra povrtna juha s noklicama

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Haluškova juha, bistra povrtna juha s noklicama

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
JEDEM DOMA_product-3
Recept
26.01.2022.
IMG_6007
Čistimo hladnjak
23.01.2022.
coko-tart
Slastica vikendom
22.01.2022.