Recept

Gratinirane trlje

Trlja od kamena iznimno je cijenjena riba kompaktnog, slatkastog mesa. Donosimo recept uz koji je najslasnija

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 25 minuta

Morska smo nacija, a ne samo što u svojoj prehrani jedemo sramotno malo ribe, nego i kad je jedemo, recepti po kojima je pripremamo su vrlo konzervativni, neki bi rekli i dosadni. Riba se ili friga u tavi na ulju ili peče u pećnici ili kuha lešo u juhi.

Gratiniranje ribe još je jedna dobra mogućnost, koja ne rezultira pretjerano neobičnim okusom i sigurna sam da će dobro proći i kod klasičara. Još jedna dobra vijest je a da ovaj način začinjavanja i pečenja dobro pristaje uz baš svaku vrstu ribe – veće, bijele primjerke, kao i sitne plave ribe. Ovisno o veličini ribe, potrebno je samo prilagoditi vrijeme pečenja u pećnici – od 40 minuta za velike ribe do svega 5 minuta za gavune.

I ono najbolje – gratiniranje možete iskoristiti za čišćenje ostataka svježeg začinskog bilja i starog kruha iz svoje kuhinje.

Recept

Količina:

  • 4 osobe

Namirnice:

  • 0,75 g trlja
  • 2 kriške starog bijelog kruha
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 manja vezica peršina
  • grančice svježeg timijana i ružmarina
  • 1 dl maslinovog ulja
  • sol
  • papar

Posuđe:

  • mini blender
  • lim za pečenje
  • protvan
  • daska za rezanje
  • nož
  1. Prepecite šnite starog kruha na tavi ili u tosteru i odrežite koru.
  2. Prepečenu sredinu kruha, krušne mrvice, češnjak, peršin, timijan i ružmarin, sol i papar stavite u mini blender i dobro izmiksajte.
  3. Smjesu za gratiniranje stavite u jedan protvan.
  4. Očišćene ribe bogato zalijte maslinovim uljem i rukama utrljajte sa svih strana u smjesu za gratiniranje.
  5. Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva.
  6. Pecite gratinirane ribe oko 15 minuta.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Gratinirane trlje

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Gratinirane trlje

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sacher
Slastica vikendom
27.11.2021.