Recept

Glazirana mrkva

Mladu, aromatičnu mrkvu šteta je smatrati samo začinom - ovaj joj recept dopušta da postane zvijezda glavnog jela

0

Vaša ocjena:

Tako ukusna, a tako zanemarena! Mrkvu najčešće narežemo sitno, naribamo i koristimo poput luka – kao bazu nekog jela. Ponekad je skuhamo na pari, ubacimo je u juhu ili u protvan s pečenjem. Rijetko kad je dopadne glavna uloga, no ovaj joj recept to itekako omogućuje.

Mrkvu možete naći na tržnicama i u trgovinama tijekom cijele godine, pristaje i uz mesna i uz riblja jela. Ovako pripremljena može biti i glavna junakinja vegetarijanskog glavnog jela.

Glazirati znači pirjati na maslacu  s nekom slatkom komponentom. Glavni likovi ove glazure su aceto od maraške OPG Matulić, med i sok klementine.

Recept

Količina:

  • 4 osobe

Namirnice:

  • ½ kg mlade mrkve
  • 20 g maslaca
  • 1 žlica meda
  • 2 žlice aceta od maraške
  • nekoliko grančica svježeg timijana
  • 1 klementina
  • sol
  • papar

Posuđe:

  • gulilica
  • lonac
  • šupljikava velika žlica
  • pjenjača
  • tava
  1. Mrkvu ogulite i stavite je kuhati u kipuću vodu na 5-7 minuta.
  2. Mrkvu izvadite iz vode i osušite.
  3. U zdjelici mini pjenjačom pomiješajte sok klementine, aceto od maraške, med, sol i papar.
  4. U tavi zagrijte maslac i ubacite mrkvu. Okrenite je nekoliko puta na vrućem maslacu, a zatim u tavu ulijte smjesu od aceta.
  5. Na srednje jakoj vatri okrećite mrkvu, a umak će se pod utjecajem temperature reducirati i pretvarati u glazuru. Taj proces traje oko 5-7 minuta.
  6. Natrgajte listiće timijana i pospite ih po glaziranoj mrkvi.

 

 

 

 

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Glazirana mrkva

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Glazirana mrkva

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_1351
Recept
16.06.2022.
IMG_9133
Recept
28.05.2022.