Recept

Focaccia barese

Prema receptu iz kuharice Mrvu ovog, zeru onog otkrivamo kako napraviti pogaču iz Barija, u čije tijesto ide i - krumpir

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 6 sati

Za focacciu znaju svi – to je ona fina pogača, najčešće s mini rajčicama i maslinama, koja se u Italiji može naći na svakom koraku, a već neko vrijeme i u našim pekarskim lancima.

U južnoj talijanskoj pokrajini Apuliji, čiji je glavni grad Bari, tradicionalna sirotinjska kuhinja mnogim je jelima radi izdašnosti dodavala krumpir.

Focaccia barese, baš kao što joj ime kaže, potječe iz grada Barija, i od ostalih focaccia je razlikuje dodatak jednog kuhanog krumpira u tijesto. Upravo je taj krumpir zaslužan za mekoću focacie, i činjenicu da je iznimno ukusna i sljedeći dan.

Za pripremu ove focaccie uzmite si dobar dio dana jer postupak uistinu traje dugo. Naravno, ne morate aktivno mijesiti satima, i dok se tijesto diže ili peče možete raditi nešto drugo.

Ovu foccaciu možete jesti uz neku gustu juhu ili varivo, samostalno kao snack ili od nje napraviti fini sendvič.

Recept sam preuzela iz kuharice Mrvu ovog, zeru onog Sandre Rončević. Rezultat je takav da vam ukućani neće vjerovati da je ovaj mirisan komad tijesta izašao iz vaše kućne pećnice!

RECEPT

Količina:

  • 4 osobe

Namirnice:

  • 300 g pšeničnog brašna
  • 1 kuhani kumpir
  • 185 g mlake vode
  • 1 vrećica suhog kvasca
  • 1 žličica soli
  • 100 g mini rajčica
  • 100g otkoštenih crnih maslina
  • suhi origano
  • maslinovo ulje
  • krupna sol
  • šećer

 

Posuđe:

  • posuda za pečenje promjera 28-30 cm
  • posuda za miješanje
  • mikser s nastavcima za tijesto

 

 

  1. Krumpir kuhajte u kori oko 30 minuta, ogulite ga i još vrućeg zgnječite u pire.
  2. Suhi kvasac pomiješajte s prstohvatom šećera, žlicicom brašna i 50 ml mlake vode (oduzmite od ukupne količine) i pustite da odstoji 10 minuta.
  3. Pomiješajte mikserom u glatko tijesto: brašno, sol, kuhani krumpir, uzdigli kvas, 2 žlice maslinovog ulja i vodu. Mijesite minimalno 15 minuta, a što tijesto dulje miksate, ono će biti mekše i podatnije.
  4. Umiješeno tijesto premažite maslinovim uljem, stavite u veću posudu i pokrijte folijom. Neka se diže 2-3 sata, za kojih će se tijesto utrostručiti.
  5. Uzdiglo tijesto prebacite na pobrašnjenu površinu i prstima razvucite u krug promjera oko 20 cm. Prebacite ga u posudu za pečenje koju ste dobro poremazali maslinovim uljem. Neka se digne još sat vremena.
  6. Mokrim prstima izbodite tijesto, pa utisnite mini rajčice i masline, te pospite origanom i krupnom morskom soli.
  7. Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva. Pokapajte focacciu maslinovim uljem i stavite peći na 30 minuta.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Focaccia barese

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Focaccia barese

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
bananabread
Slastica vikendom
23.10.2021.
marokanskopile-glavna
Recept dana
21.10.2021.