Recept

Dagnje na buzaru

Pedoče, mušule ili dagnje najpristupačnije su, a nerijetko i najomiljenije školjke u našim krajevima. Pripremljene na buzaru gotove su za svega 15 minuta

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 15 minuta

Dagnje su jedan od najpodcjenjenijih plodova mora. I sama sam dugo bila rob takvog uvjerenja. Iz svojih tinejdžerskih dana, kad sam s roditeljima često pohodila riblje restorane, sjećam se pomalo omalovažavajućeg statusa koje su imale i kod konobara i kod gostiju u usporedbi s kunjkama, vongolama ili kamenicama. Dugo sam i sama na isti način prosuđivala dagnje.

Ipak, kad su svježe i kvalitetne, dagnje su vrhunska delikatesa, koju možete kupiti već za 20-ak kuna za kilogram.

Najomiljeniji način pripreme dagnje jest onaj na buzaru, možda najviše zbog toga što aromatični umak od buzare jednostavno priziva neki fini kruh, kojima mažemo tanjure još dugo nakon što se meso školjki pojede. Dagnje se pak mogu i pohati ili nakratko zapeći u pećnici, tek da se otvore.

Na nedavno održanom Jedem doma jedriličarskom retreatu jedna od važnih postaja bilo nam je uzgajalište školjaka braće Ćoran u Šibenskom kanalu.

Bio je poseban gušt gledati Marka i Milu Ćorana kako vade dagnje iz mora i pripremaju nam buzaru na priručnom plinskom kuhalu, i to na platformi s koje samo što svi ne popadamo kad neka veća jahta napravi valove.

Braća Ćoran su nas podučila da je dagnje, ako se pripremaju tek izvađene iz mora, potrebno najprije prokuhati, te tu prvu vodu baciti jer će inače buzara biti preslana. Ja sam dosad uvijek kupovala dagnje na ribarnici, nikad nisam bacala prvu vodu i nikad mi nisu bili preslane. Kažu da je to zbog toga jer se stajanjem morska voda iz dagnji povuče, pa one ne budu toliko slane.

Posebna je stavka i čišćenje dagnji. Naime, mene su dosad učili da je dagnje prije kuhanja potrebno očistiti – ostrugati ljušture školjki od morskih trava te im povući „dlačice“ koje vise iz školjke, kako bi se nesmetano mogle jesti.

Međutim, braća Ćoran rade upravo suprotno. Dagnje nikada ne čiste, čak niti te nejestive dlačice. Za njih jednostavno uhvate školjku i kad pojedu sve ostalo, tu „dršku“ od dlačica jednostavno bace.

Koji ćete način koristiti, prepuštam vama i vašoj obiteljskoj tradiciji, a moj recept je tu.

Recept

 

Količina:

  • 2-3 osobe

Namirnice:

  • 1 kg dagnji
  • 3 režnja češnjaka
  • vezica peršina
  • 0,2 dl bijelog vina
  • 2-3 žlice krušnih mrvica
  • maslinovo ulje

Posuđe:

  • daska za rezanje
  • nož
  • dublja tava širokog dna
  • kuhača
  • žlica

 

  1. Sitno nasjeckajte češnjak i peršin.
  2. U širokoj dubokoj posudi zagrijte maslinovo ulje, ubacite češnjak i peršin te na srednje slaboj vatri (pazite da ne izgore) pržite ih oko minutu.
  3. Ubacite školjke, pojačajte vatru na maksimum i zalijte vinom. Pustite pola minute da vino ishlapi, pa posudu poklopite. Pirjajte idučih 4-5 minuta.
  4. Kuhačom razgrnite školjke u stranu lonca, tako da u sredini formirate rupu.
  5. U rupu stavite krušne mrvice, dobro promiješajte i pirjajte još 3-4 minute.
  6. Poslužite uz fini kruh.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Dagnje na buzaru

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Dagnje na buzaru

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
mrkva 4
Recept
29.05.2022.
IMG_9133
Recept
28.05.2022.