Recept

Curry od kelja i kokosa

Nakon jučerašnjeg tradicionalnog variva od kelja, evo jednog posve egzotičnog, vrlo ukusnog jela od ovog zdravog povrća, koje su kupci Jedem doma obožavali

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 30 minuta

Curry označava začinjeno jelo u umaku od raznih vrsta povrća, s dodatkom mesa ili ribe, podrijetlom s indijskog potkontinenta. Curry znači i mješavinu začina, najčešće đumbira, chillija, kurkume, češnjaka, gorušice, kardamoma, papra, klinčića, cimeta i muškatnog oraščića.

Jelo curry nije poznato samo u Indiji, već se naveliko priprema u cijeloj jugoistočnoj Aziji. Za pripremu curryja koristi se uvijek svježa mješavina začina, takozvana masala. Ona može biti suha, tako da se začini bez masnoće popeku u tavi i samelju, ili se mogu pripremiti u kašastom obliku.

U ovom curryju od kelja nema začina curryja, no nalazi se većina začina iz te mješavine. Dio začina pretvaramo u pastu u blenderu ili mužaru, a dio pržimo na kokosovom ulju, tako da je efekt masale prisutan.

Inspiraciju za ovo aromatično jelo dobila sam na blogu My Primrose Hill Kitchen, koji mi je inače veliki izvor inspiracije za brojna jela koja pripremam. Autorica tog bloga je Talijanka koja živi u Londonu, vrlo profinjenog ukusa, peskaterijanka (vegetarijanka koja jede ribu). Baš je takav i ovaj curry od kelja – iako je u prvom redu svakodnevno jelo, njegovim profinjenim aromama možete dočekati i najuglednije goste.

RECEPT

Količina:

  • 2 osobe

Namirnice:

  • 1 glavica kelja
  • 1 konzerva kokosovog mlijeka, s masnim slojem na vrhu
  • kokosovo ulje
  • šaka pinjola
  • šaka grožđica
  • žlica javorovog sirupa
  • ½ žličice kurkume
  • 1 režanj češnjaka
  • šaka listića sušenog kokosa
  • ½ žličice ljute začinske paprike
  • ½ žličice zrna gorušice
  • ½ žličice kumina
  • 4 cm korijena đumbira
  • sol

Posuđe:

  • daska za rezanje
  • nož
  • posuda debljeg dna s poklopcem
  • tava
  • kuhača
  1. Odstranite prvi sloj debelih listova kelja. Prepolovite glavicu. Narežite listove na trakice, zadebljali korijen bacite.
  2. U širu posudu debelog dna zagrijte nekoliko žlica kokosovog ulja. Popržite usitnjeni češnjak, pinjole, začinsku papriku i kurkumu nekoliko minuta na srednje jakoj vatri. Dodajte kelj i grožđice, smanjite vatru te poklopite na 10-ak minuta, da kelj uvene.
  3. Dodajte kokosovo mlijeko i javorov sirup te dobro promiješajte. Kuhajte oko 5 minuta.
  4. Listiće kokosa, kumin i gorušicu pretvorite u pastu u blenderu ili mužaru. Dodajte pastu u curry i kuhajte sve skupa dodatnih 5 minuta. Posolite.
  5. U zasebnoj tavici na kokosovom ulju popržite đumbir narezan na prutiće.
  6. U tanjur poslužite curry od kelja, pospite ga prženim đumbirom i poslužite uz kuhanu rižu.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Curry od kelja i kokosa

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Curry od kelja i kokosa

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
bananabread
Slastica vikendom
23.10.2021.
marokanskopile-glavna
Recept dana
21.10.2021.