Slastica vikendom

Čupavci

Čupavci su jedan od onih tradicionalnih kolača, koji pobuđuju ne samo osjetila nego i emociju. Kako djeca vole jednostavna jela i slastice, rijetko tko se ne sjeća čupavaca svoga djetinjstva, posluženih s čašom mlijeka

5

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 45 minuta

Dugo sam mislila da su čupavci čvrsto ukorjenjeni isključivo u kućnim kuharicama zemalja regije. Tome u prilog išli su komentari brojnih stranaca koji su došli živjeti u Hrvatsku. Nekima su se svidjeli, nekima ne, ali svi su ih bez iznimke doživljavali kao kolač koji su prvi put susreli u Hrvatskoj, svojstven isključivo našem podneblju.

Sve dok lutajući bespućima interneta, na kojemu vrlo često čitam kulinarske sadržaje, nisam naišla na identičan kolač, vrlo popularan na suprotnoj strani globusa – u Australiji. Zove se Australian Lamingtons.

Izgledaju i pripremaju se identično kao naši čupavci, a legenda kaže da su nazvani po Lordu  Lamingtonu, guverneru Queenslanda koncem 19. stoljeća, te njegovoj supruzi Lady Lamington. Njihov francuski kuhar jednoga se dana našao u problemu jer su se u rezidenciji pojavili nenajavljeni gosti. Kako bi im poslužio i desert, pribjegao je improvizaciji. Biskvitni kolač od vanilije, koji mu je preostao od prethodnog dana, umočio je u preljev od čokolade i uvaljao u ribani kokos. Gostima se kolač iznimno svidio, baš kao i ostatku Australije. Australian Lamintons jedan su od najpopularnijih australskih kolača, koji u toj zemlji imaju čak i svoj nacionalni dan – 21. srpnja.

Kako su čupavci u Hrvatskoj i Australiji poprimili isti oblik i jednaku popularnost, a ne pripremaju se u ostalim dijelovima svijeta, ostaje enigma, a preostaje mogućnost da su toj slatkoj migraciji možda kumovali i brojni hrvatski iseljenici u Australiju.

Čupavci se u Hrvatskoj tradicionalno pripremaju za Božić, iako se u našoj kući rado pripremaju i jedu tijekom cijele godine.

Čupavci od pirovog brašna i brezinog šećera bili su jedan od najprodavanijih proizvoda brenda Jedem doma. Bili su izvrsni okusom, a napravljeni od nutritivno kvalitetnijih vrsta brašna i šećera. Recept koji donosim uključuje obično pšenično brašno i običan šećer, no zamijenite li ih bijelim pirovim brašnom i brezinim šećerom, pri čemu omjeri ostaju isti, dobit će jednako ukusnu alternativnu slasticu.

RECEPT

Količina:

  • 20 čupavaca

Namirnice:

Biskvit:

  • 0,15 kg glatkog pšeničnog brašna
  • 0,125 l mlijeka
  • žličica arome vanilije
  • 150 g šećera
  • 6 jaja
  • 0,050 l ulja
  • 1 prašak za pecivo
  • Prstohvat soli

Krema:

  • 0,25 kg čokolade za kuhanje
  • 0,3 l mlijeka
  • 0,1 l slatkog vrhnja
  • 30 g maslaca

Kokos:

  • 0,2 kg ribanog kokosa

Posuđe:

  • mikser
  • dvije zdjele
  • plitka posuda
  • protvan veličine 35 x 25 cm
  • papir za pečenje
  • kuhača
  • mali lončić

 

  1. Upalite pećnicu da se grije na 18o stupnjeva.
  2. Odvojite žumanjke od bjelanjaka u dvije zdjele.
  3. Žumanjke dobro izmiksajte sa šećerom. Dodajte aromu vanilije.
  4. Smjesi žumanjaka dodajte mlijeko, brašno i ulje.
  5. Bjelanjke dobro izmiksajte u čvrst snijeg.
  6. Kuhačom umiješajte snijeg bjelanjaka u žutu kremu.
  7. Biskvit izlijte u posudu za pečenje obloženu papirom za pečenje i pecite 25 minuta.
  8. Za kremu, pomiješajte mlijeko i vrhnje do vrenja, ugasite vatru i ubacite na kockice narezanu čokoladu i maslac. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
  9. Pečeni biskvit pustite da se potpuno ohladi, a zatim ga režite na kocke željene veličine. Moja omiljena veličina je 5 cm x 5 cm.
  10. Kocku po kocku vilicom umočite u čokoladnu kremu, a zatim prstima uvaljajte u ribani kokos.

 

 

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Čupavci

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Čupavci

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sacher
Slastica vikendom
27.11.2021.