Recept

Clafoutis s trešnjama

Jednostavan, brz francuski kolač idealan je za dane kasnog proljeća, kad uživamo u najzrelijim i najsočnijim trešnjama

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 60 min + 30 min stajanja trešanja

Baš poput mnogih internacionalnih klasika, i clafoutis svoju globalnu popularnost posljednjih godina duguje influencerima i društvenim  mrežama.

Gotovo da nema food bloggera koji tijekom svibnja ili lipnja ne objavi fotografiju sočnog clafoutisa postutog šećerom u prahu i punog velikih, tamnih trešanja. Upravo pod utjecajem njih, i ja sam ga počela pripremati tek od prošle godine.

Što je clafoutis? Riječ je o francuskom jednostavnom kućnom kolaču koji okusom podsjeća na jednostavne biskvitne kolače s voćem, kojih se vjerojatno svatko od nas sjeća kao jednog od prvih okusnih sjećanja na djetinjstvo.

Tijesto od kojeg se priprema vrlo je slično onome za palačinke, samo nešto gušće. Za njegovu pripremu ne trebate mikser, samo pjenjaču ili vilicu.

Kako bi clafoutis dobio svoju puninu okusa, trešnje moraju biti velike, čvrste i posve zrele. U originalu, trešnje se peku s košticama, i to zbog toga što koštice pečenjem otpuštaju spoj amigdalin, točnije vitamin B17, koji osim što ima snažno zdravo protuupalno djelovanje, ima i gorkastu okusnu notu badema.

Ako ipak ne želite pljuckati koštice dok jedete kolač ili, još gore, gutati trešnje s košticama, tada trešnjama prije pečenja izvadite koštice, i to uz pomoć trika s plastičnom slamčicom. U tom slučaju dodajte smjesi koju kap ekstrakta badema, kako biste dobili gorku okusnu notu. Trešnje nemojte rezati na polovice, nego se potrudite na ostanu cijele, kako ne bi previše razmočile tijesto.

Ako želite posve tanki kolač, uzmite okrugli pleh promjera 26 cm, a želite li nešto deblji sloj, uzmite kalup promjera 22 ili 24 cm.

Recept

Količina:

  • 6-8 osoba

Namirnice:

  •  3 jaja
  • 500 g trešanja
  • 0,25 l mlijeka
  • 65 g smeđeg šećera
  •  1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • 100 g glatkog pšeničnog brašna
  • 25 + 25 g maslaca
  • opcionalno nekoliko kapi ekstrakta badema

Posuđe:

  • žlica
  • zdjela
  • zdjelica
  • okrugli kalup za pečenje
  • pjenjača
  • vilica

 

1.     Trešnje operite, osušite, očistite od peteljki i pospite vanilin šećerom. Ostavite da odstoji oko pola sat – sat.

2.     Upalite pećnicu da se grije na 180 stupnjeva.

3.     Maslac otopite.

4.     U zdjeli pjenjačom ili vilicom pomiješajte mlijeko, jaja, ekstrakt badema i polovicu otopljenog maslaca (25g).

5.     Umiješajte šećer i sol i dobro promiješajte pjenjačom ili vilicom.

6.     Polako umiješajte malo po malo brašna i dobro promiješajte, da se smjesa sjedini.

7.     Kalup dobro premažite preostalom polovicom maslaca.

8.     Trešnje prebacite u kalup. Ako su pustile nešto tekućine, umiješajte je u smjesu tijesta.

9.     Trešnje prelijte tijestom.

10.   Pecite oko 50 minuta na 180 stupnjeva. Idealno je jesti ga toplog.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Clafoutis s trešnjama

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Clafoutis s trešnjama

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
IMG_1351
Recept
16.06.2022.
mrkva 4
Recept
29.05.2022.