Baš poput mnogih internacionalnih klasika, i clafoutis svoju globalnu popularnost posljednjih godina duguje influencerima i društvenim mrežama.
Gotovo da nema food bloggera koji tijekom svibnja ili lipnja ne objavi fotografiju sočnog clafoutisa postutog šećerom u prahu i punog velikih, tamnih trešanja. Upravo pod utjecajem njih, i ja sam ga počela pripremati tek od prošle godine.
Što je clafoutis? Riječ je o francuskom jednostavnom kućnom kolaču koji okusom podsjeća na jednostavne biskvitne kolače s voćem, kojih se vjerojatno svatko od nas sjeća kao jednog od prvih okusnih sjećanja na djetinjstvo.
Tijesto od kojeg se priprema vrlo je slično onome za palačinke, samo nešto gušće. Za njegovu pripremu ne trebate mikser, samo pjenjaču ili vilicu.
Kako bi clafoutis dobio svoju puninu okusa, trešnje moraju biti velike, čvrste i posve zrele. U originalu, trešnje se peku s košticama, i to zbog toga što koštice pečenjem otpuštaju spoj amigdalin, točnije vitamin B17, koji osim što ima snažno zdravo protuupalno djelovanje, ima i gorkastu okusnu notu badema.
Ako ipak ne želite pljuckati koštice dok jedete kolač ili, još gore, gutati trešnje s košticama, tada trešnjama prije pečenja izvadite koštice, i to uz pomoć trika s plastičnom slamčicom. U tom slučaju dodajte smjesi koju kap ekstrakta badema, kako biste dobili gorku okusnu notu. Trešnje nemojte rezati na polovice, nego se potrudite na ostanu cijele, kako ne bi previše razmočile tijesto.
Ako želite posve tanki kolač, uzmite okrugli pleh promjera 26 cm, a želite li nešto deblji sloj, uzmite kalup promjera 22 ili 24 cm.
Odgovori