Recept

Chicken parm ili parmigiana od piletine

Treći u nizu američko-talijanskih recepata s piletinom, nama poznat iz mnogobrojnih filmova i serija, sadrži sve što široka publika voli: pohano meso, šalšu i mozzarellu

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 60 minuta

Ciklus naizgled talijanskih jela, koja nemaju puno veze s Italijom, završavamo parmigianom od piletine.

Iako ima nekoliko stupnjeva pripreme, pa zahtijeva neko vrijeme, ovo je jelo bazično jednostavno, bez puno filozofije. Riječ je o pilećim odrescima pohanima u krušnim mrvicama i parmezanu, premazanima šalšom, posutima mozzarellom i parmezanom te zapečenima u pećnici.

Prvi sam ga put kušala u domu naših iseljenika u New Jerseyju i jako mi se svidjelo. Običaj pripreme chicken parma kao jela kojim se nedjeljom dočekuju gosti preuzeli su od svojih susjeda Talijana i dojam je stvarno bio vrhunski.

Kao i toliko toga, parmigianu od piletine izmislili su talijanski doseljenici u SAD početkom dvadesetog stoljeća. Talijani s juga Italije patili su za okusom svog kraja, a on je značio samo jedno – pravu parmigianu od patlidžana. Kako im je dolaskom u SAD meso po povoljnim cijenama bilo daleko dostupnije nego u domovini, vrlo brzo su patlidžan zamijenili tankim odrescima pilećeg filea.

Uz ovo jelo možete servirati bilo koje povrće, a meni su omiljene kombinacije s različitim pireima. Na slici je pire od krumpira i graška.

RECEPT

Količina:

  • Za 4 osobe

Namirnice:

  • 600 g pilećeg filea
  • 100 g krušnih mrvica
  • 70 g + 50 g ribanog parmezana
  • 50 g brašna
  • 1 jaje
  • 0,02 l mlijeka
  • Sol
  • Papar
  • ½ luka
  • 1 režanj češnjaka
  • Nekoliko grančica timijana
  • Maslinovo ulje
  • 1 limenka pulpe od rajčice
  • 250 g mozzarelle

Posuđe:

  • Vatrostalna posuda za pećnicu
  • Daska za rezanje
  • Nož
  • Bat za meso
  • 3 duboka tanjura
  • 2 tave
  • Kuhača
  • Vilica

 

  1. Pileći file narežite na tanke odreske i dobro ih istucite batom s obje strane. Posolite ih i popaprite.
  2. U jedan tanjur stavite brašno, u drugom vilicom izmiješajte jaje s malo mlijeka, a u trećem pomiješajte krušne mrvice i 70 g ribanog parmezana.
  3. Odreske uvaljajte najprije u brašno, pa u jaje, pa u mrvice.
  4. Pržite na zagrijanom ulju na tavi 3 minute sa svake strane, dok ne poprime zlatnu boju.
  5. Izvadite odreske i stavite sa strane.
  6. Uključite pećnicu da se grije na 190 stupnjeva.
  7. Ogulite i sitno narežite luk i češnjak.
  8. Na drugoj tavi na malo maslinova ulja pirjajte luk i češnjak na srednje jakoj vatri oko 5 minuta.
  9. Dodajte pulpu rajčice, posolite, popaprite, začinite timijanom i kuhajte 15-ak minuta.
  10. Vatrostalnu posudu premažite s malo maslinova ulja. Na dno složite pohane odreske. Premažite ih skuhanom šalšom.
  11. Po vrhu poslažite mozzarelu narezanu na ploškice i pospite s 50 g parmezana.
  12. Pecite oko 20 minuta, dok mozzarella ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Chicken parm ili parmigiana od piletine

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Chicken parm ili parmigiana od piletine

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sacher
Slastica vikendom
27.11.2021.