Recept

Chicken marsala

Još jedno jelo od piletine koje smatramo talijanskim a zapravo je iz SAD-a jest chicken marsala ili piletina u umaku od vina marsale

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 35 minuta

Baš kao pileća piccata o kojoj sam nedavno pisala, još jedno jelo na bazi pilećih odrezaka ili scaloppina podrijetlo vuče od Talijana, ali ne onih iz Italije, nego od talijanskih doseljenika u SAD.

Marsala, na bazi koje je napravljen umak, poznato je talijansko vino, podrijetlom sa Sicilije, s koje također nije posve talijansko.

Naime, za popularnost marsale zaslužan je jedan bogati britanski trgovac iz Liverpoola. Zbog lošeg vremena u davnom 18. stoljeću umjesto u drugom gradu u kojem je trebao sklopiti posao, neplanski je pristao u luci Marsala na Siciliji te je probao lokalno vino. Jako mu se svidjelo, pa je sa sobom u Englesku ponio nekoliko kovčega vina. Nakon što ga je ekspresno rasprodao, zaključio da ga želi proizvoditi. Najveća proizvodnja marsale na Siciliji povijesno je bila u rukama Britanaca.

Za popularnost umaka koji se pripremao od marsale zaslužna je sestra Marije Antoanete, kraljica Marija Carolina od Napulja i Sicilije, koja je francuskim chefovima otkrila svoje omiljeno vino.

Za globalnu popularnost piletine u umaku marsala zaslužni su talijanski doseljenici u Ameriku, koji su poznati okus domovine (umak na bazi vina marsala) sjedini s namirnicama koje su im bile lako dostupne – piletinom.

Sigurna sam da će chicken marsala pogoditi ukus i našeg podneblja, a umjesto marsale, ja sam koristila jednako aromatično bijelo vino muškat. Jelo poslužite s rižom, krumpirom ili njokima, a ja sam napravila njoke od patlidžana.

RECEPT

Količina:

  • za 4 osobe

Namirnice:

  • 0,6 kg pilećeg filea
  • 3 žlice brašna
  • sol
  • papar
  • 50g maslaca
  • ½ luka srebrenca
  • 3 češnja češnjaka
  • 0,3 kg smeđih šampinjona
  • 0,05 l slatkog vrhnja
  • 0,1 l vina marsala ili muškata
  • vezica svježeg timijana
  • 1 žlica maslinovog ulja

Posuđe:

 

  • daska za rezanje
  • nož
  • bat za meso
  • 2 vrećice za zamzravanje
  • velika tava dubljeg dna
  1. Pileći file izrežite u tanke odreske, pokrijte vrećicom i dobro istucite batom s obje strane.
  2. U drugu vrećicu stavite 3 žlice brašna, ¾ žličice soli i ¼ žličice papra. Uvaljajte jedan po jedan odrezak mesa, dobro protresite i ostavite sa strane.
  3. U tavi zagrijte maslinovo ulje i 25g maslaca. Stavite odreske da se peku dok s obje strane ne poprime zlatnu boju, oko 3 minute sa svake strane. Odložite meso na topli tanjur sa strane.
  4. U istu tavu ubacite preostalih 25 g maslaca i zagrijte. Dodajte šampinjone narezane na deblje ploške. Dok se šampinjoni prže, narežite sitno luk i češnjak.
  5. Kad su se šampinjoni zazlatili, ubacite luk i češnjak. Malo smanjite vatru i pirjajate oko 4 minute. Ubacite na listiće natrgan timijan.
  6. Zalijte vinom i pojačajte vatru na 30-ak sekundi da alkohol ishlapi. Ulijte slatko vrhnje, začinite solju i paprom.
  7. Kad se umak počne zgušnjavati, dodajte odreske i pirjajte sve skupa još 2-3 minute. Pospite s još malo svježeg timijana.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Chicken marsala

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Chicken marsala

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
bananabread
Slastica vikendom
23.10.2021.
marokanskopile-glavna
Recept dana
21.10.2021.