Recept

Brudet od liganja, ječma i slanutka

Morsko jelo na žlicu, da se može podgrijati, a da nije klasični riblji brudet – brudet od liganja, ječma i slanutka zadovoljava sve ove uvjete

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 45 minuta

Dok smo kao servis Jedem doma kuhali u domovima naših klijenata, nerijetko smo od njih dobivali upite da im pripremimo nešto iz mora, ali na žlicu, da po potrebi može odstajati u hladnjaku ili se čak i zamrznuti, a  da nije klasični riblji brudet. Brudet od liganja, ječma i slanutka zadovoljava sve te uvjete, baš kao što i pogađa ukuse i djece i odraslih, pa čak i onih koji tvrde da nisu veliki ljubitelji ribe i morskih mekušaca.

Savjetujem da ga skuhate sa svježim, jadranskim lignjama, iako će poslužiti i one smrznute, već očišćene i narezane na kolutiće.

Čišćenje liganja mnogima se doima vrlo zahtjevnim poslom. Međutim, riječ je o nekoliko vrlo jednostavnih radnji, koje detaljno objašnjavamo u 1. koraku recepta. Kad jednom svladate čišćenje svježih liganja, kupnja industrijski očišćenih i zamrznutih više vam neće biti privlačna opcija.

Jelo možete držati u hladnjaku dva dana i bez problema podgrijati, a sasvim ok se ponaša i ako ga zamrznete. Idealan prilog uz njega: palenta. Poslužit će i kuhani krumpir, pire krumpir, riža ili njoki.

 

RECEPT

Količina:

  • Za 2 osobe

Namirnice:

  • 0,5 kg liganja
  • 1 luk
  • 2 zrele rajčice
  • 2 češnja češnjaka
  • 0,5 dl bijelog vina
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • žličica maslaca
  • 200 g skuhanog slanutka
  • 40g ječma
  • mala vezica peršina
  • sol, papar

Posuđe:

  • Daska za rezanje
  • Nož
  • Lonac s poklopcem
  • Kuhača

 

 

  1. Povucite glavu s krakovima od tijela. Odvojit će se skupa s probavnim traktom. Odrežite i bacite dio glave s očima te probavni trakt, tako da vam ostanu samo krakovi. Na sredini tijela napipajte kost i čvrstim potiskom prema gore je istisnite van.
  2. Pristavite kuhati ječam u lonac blago posoljene uzavrele vode. Kad je nakon 20-ak minuta kuhan, izvadite ga iz vode, a tekućinu ostavite za kasnije podlijevanje.
  3. Luk narežite na kolutiće, češnjak na sitne kockice, peršin usitnite velikim nožem. Pofurite rajčicu i ogulite joj kožu te je narežite na kockice.
  4. Lignje narežite na kolutiće debljine 0,5 cm. Ukoliko su lignje jako velike, možete za lakšu konzumaciju kolutiće prerezati po pola.
  5. U dubljem loncu ili tavi na vrućem ulju popržite luk. Kad uvene, dodajte češnjak, pa rajčicu. Kad se sastojci prožmu, zalijte vinom.
  6. U tavu stavite lignje, sol, papar i peršin te malo tekućine od kuhanja ječma. Kuhajte 15-ak minuta. Na kraju dodajte ječam, maslac i kuhani slanutak.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Brudet od liganja, ječma i slanutka

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Brudet od liganja, ječma i slanutka

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
bananabread
Slastica vikendom
23.10.2021.
marokanskopile-glavna
Recept dana
21.10.2021.