Recept

Bezglutenski quiche sa špinatom i feta sirom

Otkivamo kako jedno od najomiljenijih polugotovih jela Jedem doma možete napraviti sami od početka do kraja

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 1h 30 min

Jedan od rijetkih proizvoda koja smo prodavali smrznute bio je quiche, i iako je bio najskuplje jelo u našem asortimanu, bio je vrlo omiljen među kupcima polugotovih jela Jedem doma. Najskuplji je bio jer je napravljen od skupih namirnica (sve komponente za bezglutensku koru puno su skuplje od običnog pšeničnog brašna, a i tu su skupocjeni pinjoli), a omiljen zbog vrlo profinjenog okusa. To što se čuvao u zamrzivaču davao mu je dulji rok trajanja, kao i praktičnu vrijednost da iz zamrzivača quiche samo prebacite u pećnicu i za 45 minuta imate i mirisnu kuhinju i jelo kojim možete dočekati i najuglednije goste.

Slana pita pod nazivom quiche dolazi iz Francuske. Podloga od slanog prhkog tijesta može se puniti raznoraznim nadjevima s jednom poveznicom – svi se prije pečenja zaliju tučenim jajima i vrhnjem za kuhanje. Originalna quiche lorraine sastoji se od pancete i poriluka, a popularna su i punjenja sa šunkom i sirom, gljivama i povrćem, ribom i morskim plodovima. Poslužuje se vruća, kao predjelo ili glavno jelo, no sasvim je dobrog okusa i kad se ohladi.

Quiche je zbog toga odličan izbor za takozvane švedske stolove, kada hrana stoji nekoliko sati. Može se rezati na kriške ili malene kockice, za jedan ili dva zalogaja. Quiche se može, poput sendviča, zamotati u foliju, pa ponijeti kao užina na izlet, posao ili u školu.

U ovom receptu prhko tijesto prilagodili smo sve brojnijoj populaciji koja izbjegava konzumiranje glutena. Bez obzira na to, uistinu je ukusan i ne može se reći da mu išta nedostaje. Razliku u okusu ovog tijesta i običnog prhkog tijesta neće osjetiti ni oni kojima „zdrava hrana“ nije prvi izbor.

I vi možete, baš poput nas u Jedem doma, prije pečenja quiche zamrznuti i sačuvati za neku buduću uporabu kad nećete imati vremena za cijeli proces.

RECEPT

Količina

  •  za 4 osobe

Namirnice:

Za tijesto

  • 100 g bezglutenskog brašna
  • 60 g maslaca
  • 1,5 žlice jogurta
  • 1 jaje
  • 25g škroba od tapioke
  • prstohvat soli

Za nadjev

  • 0,5 kg špinata
  • 1 češanj češnjaka
  • 1 jaje
  • 80g naribanog parmezana
  • 80g feta sira
  • 2 dl vrhnja za kuhanje
  • 20g pinjola
  • žlica maslinova ulja
  • 20g maslaca

 Posuđe

  • zdjela
  • tava
  • kalup za pitu
  • pjenjača
  • vilica
  • žlica
  • nož

 

  1. Očistite špinat tako da otrgnete peteljkice i bacite oštećene listove. Operite ga. Špinat je nažalost vrlo podložan skupljanju zemlje i pesticida. Najučinkovitije ćete ih ukloniti ako listove špinata u zdjeli pospete žlicom sode bikarbone, zalijete vodom i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Sva nečistoća past će na dno zdjele. Isperite špinat čistom vodom.
  2. Zamijesite tijesto od navedenih sastojaka. Naribajte parmezan. Narežite feta sir na kockice. Stavite pećnicu grijati na 200 C.
  3. U tavici zagrijte žlicu ulja, stavite protisnuti češnjak da zamiriše. Dodajte špinat, posolite ga i pirjajte nekoliko minuta da uvene.
  4. Kalup za pitu namažite maslacem te u njega prstima utisnite tijesto. Pospite ujednačeno po tijestu manji dio ribanog parmezana.
  5. Prohlađeni špinat ravnomjerno rasporedite na tijesto. Na vrh poslažite feta sir i pinjole. Zalijte umućenom mješavinom vrhnja, jaja i preostalog parmezana.
  6. Pecite 40-45 min u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200c, dok quiche na vrhu ne dobije zlatnu koricu.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Bezglutenski quiche sa špinatom i feta sirom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Bezglutenski quiche sa špinatom i feta sirom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
bananabread
Slastica vikendom
23.10.2021.
marokanskopile-glavna
Recept dana
21.10.2021.