Slastica vikendom

Banana bread

Kako utrošiti banane koje su već potamnile? Omiljena američka slastica od prezrelih banana oduševit će sve

5

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 1h 15 min

Porijeklo kruha od banana nije posve poznato, no pretpostavlja se da je prvi slatki nabujak od banana ispečen u 18. stoljeću na srednjoameričkim plantažama banana.

Svoju široku popularnost u SAD-u banana bread postiže 30.-ih godina 20. stoljeća, s marketinškim kampanjama vezanima za uporabu sode bikarbone i praška za pecivo u pečenju kolača. Iako se zove kruh, u njemu se ne koristi kvasac, nego funkciju dizanja tijesta odrađuju soda bikarbona ili prašak za pecivo.

Svoj veliki revival doživio je 60.-ih godina prošlog stoljeća, u zlatno doba marketinške industrije SAD-a. Domaćice diljem Amerike naprosto su poludjele za njim i otad mu ne jenjava popularnost. Dan danas banana bread je najpopularniji američki kućni kolač, čemu u prilog govori i činjenica da u SAD-u postoji čak i Nacionalni dan banana breada, i to 23. veljače.

Izrada ove slastice krajnje je jednostavna i jeftina. Banane neka slobodno budu što zrelije, a dobre su čak i one prezrele, posve smeđe, koje biste možda inače bacili. Što je banana zrelija, struktura kruha od banane je bolja!

Budući da je riječ o američkom kolaču, a u njihovim receptima često ćete pronaći recepte na šalice, donosimo ga i mi u šalicama. Ja sam koristila šalicu od 0,25 l, što i jest najčešća mjera američkih kuharica.

Ovaj recept je bazičan, za čisti banana bread. Kasnije se sami možete poigrati dodacima, pa je tako vrlo popularno dodavanje komadića čokolade, orašastih plodova, suhog voća, a interesantan je i spoj sa svježim voćem poput šljiva, marelica, malina ili borovnica.

Važno je naglasiti da ovo nije jedan od onih preciznih kolača, koji neće uspjeti ako promijenite samo gram nekog sastojka. Ohrabrite se, igrajte osnovnim receptom i – javite dojmove.

RECEPT

Količina:

  • 4 osobe

Namirnice:

  • 3 banane
  • ¾ šalice šećera
  • 1, 5 šalica brašna
  • 1/3 šalice rastopljenog maslaca
  • 0,5 pakiranja praška za pecivo
  • 1 veće jaje ili 2 manja
  • prstohvat soli
  • žličica ekstrakta vanilije

Posuđe:

  • uzdužni kalup za kruh
  • zdjela za miješanje
  • mala zdjelica
  • vilica
  • papir za pečenje

 

  1. Uključite pećnicu da se grije na 175 stupnjeva.
  2. Ogulite banane. Dvije stavite u zdjelu i dobro zgnječite vilicom, a treću uzdužno prepolovite oštrim nožem i stavite sa strane.
  3. U zgnječene banane dodajte rastopljeni maslac i dobro promiješajte vilicom.
  4. Dodajte šećer, sol i prašak za pecivo te dobro promiješajte vilicom.
  5. U maloj zdjelici vilicom umutite jaje, skupa s ekstraktom vanilije.
  6. U veliku zdjelu dodajte umućeno jaje i dobro promiješajte.
  7. Na kraju smjesi dodajte malo po malo brašna, neprekidno miješajući vilicom, dok ne nastane kompaktna smjesa.
  8. Kalup za kruh obložite papirom za pečenje i u njega ulijte smjesu. Poravnajte vilicom.
  9. Po vrhu rasporedite dvije polovice treće banane.
  10. Pecite 50-60 minuta na 175. Kako provjeriti je li kolač pečen? Zabodite u njega čačkalicu. Ako na njoj ne ostane tijesta, banana bread je gotov.
Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Banana bread

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Banana bread

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sacher
Slastica vikendom
27.11.2021.