Recept

Artičoke s bobom i graškom

Svibanj je sinonim za ljubičasto-zelene „cvjetove“ artičoka, a najpopularnije su u umaku od boba i graška

0

Vaša ocjena:

Potrebno vrijeme: 1h 30 min

Baš kao i mnogih drugih sezonskih delikatesa poput šparoga ili vrganja, ni artičoke nisam voljela jesti do svoje odrasle, zrele dobi. Sjećam se svojih roditelja koji su uživali u njima, na užas mene tinejdžerke, kojoj nije bilo jasno što to ima interesantno u cuclanju tvrdih zelenih listova neobičnog okusa.

Kad sam pokrenula Jedem doma kao uslugu kuhanja, jedan od prvih poslovnih klijenata bio je jedan dizajnersko-arhitektonski ured, koji je za svoj brojni tim naručio – artičoke s bobom.

Naša Dubravka, koja je godinama kulinarsko znanje usavršavala kuhajući za zagrebačke diplomatske krugove, pripremila im je artičoke onako kako je to protokol u njezinom dotadašnjem iskustvu nalagao: tako da im odstrani sve tvrde nejestive dijelove, i posluži samo meka, jestiva srca artičoka, u aromatičnom umaku boba i graška. Međutim, taj je postupak izazvao veliko razočaranje naših klijenata. Ne okusom, koji je bio izvrstan, nego im je nedostajalo to famozno cuclanje tvrdih listova artičoka.

Uzalud smo objašnjavali da se cuclanje ne smatra primjerenim u formalnim prigodama, pa smo pomislili da ga ne bi u svom uredu željeli ni oni. Nedostajao im je upravo taj osjećaj. I otad bismo svakog sljedećeg klijenta pitali upravo to: želite li tvrđe listove artičoka za cuclanje ili samo mekana srca koja možete izrezati u tanjuru?

Ovaj uvod bio je potreban upravo zbog postupka pripreme artičoka, koje sam naučila pripremati po receptu moje omiljene Damire Skansi. Ona, naime, isto preporučuje skidanje svih nejestivih listova artičoka. Ovisno o ukusu, tu odluku prepuštamo vama.

Sezona artičoka traje vrlo kratko, kroz svibanj, a iako ih u hipermarketima možete uvozne pronaći tijekom većeg dijela godine, one dalmatinske naći ćete tek nekoliko svibanjskih tjedana. Mi smo posljednjih sezona kupovali divne organske artičoke OPG-a s otoka Iža.

Mjera za kuhanje je 1 velika artičoka po osobi, no ako su manje, idu i po dvije po osobi. Na bobu i grašku nemojte štedjeti jer oni čine savršen umak. Uz artičoke s bobom i graškom možete poslužiti i neki prilog. Nama i našim klijentima vrlo je omiljena bila zapečena palenta s grilla, ili komad dobrog domaćeg kruha, koji ćete s guštom umakati u umak.

 

RECEPT

Količina:

  • 4 osobe

Namirnice:

  • 4 velike ili 8 malih artičoka
  • 1 limun
  • 5 režnjeva češnjaka
  • vezica peršina
  • 2 – 3 žlice krušnih mrvica
  • 0,5 kg boba
  • 0,5 kg graška
  • 1,5 dl maslinovog ulja
  • 2 dl bijelog vina
  • sol
  • papar

Posuđe:

  • daska za rezanje
  • nož
  • posuda
  • blender
  • lonac širokog dna s poklopcem
  • tanjur

 

  1. Prerežite artičoke ravnim rezom s gornje i donje strane „cvijeta“ te odstranite 2-3 prva tvrda sloja latica, ili i više, ako želite poslužiti samo jestiva srca,
  2. Stabljike artičoka također ogulite i narežite na kolutiće – njih ćete iskoristiti u kuhanju umaka.
  3. Očišćene artičoke potopite u posudu punu vode i u nju iscijedite sok 1 limuna, kako ne bi potamnile na zraku.
  4. U blenderu usitnite peršin i češnjak, te dodajte sol, papar, krušne mrvice, a možete (ali i ne morate) malo pancete.
  5. Artičoke poredajte na dno širokog lonca. Prstima raširite latice svake pojedinačne artičoke i pokušajte ih što više napuniti smjesom. Lupnite koji put artičokom o dno, kako bi se nadjev utisnuto još dublje u nju.
  6. Pospite bobom, graškom, sjeckanim stabljikama artičoka, te nadjevom ako vam ga je ostalo.
  7. U svaku artičoku obilato nalijte maslinova ulja i uključite vatru.
  8. Nakon što je povrće počelo cvrčati, ulijte bijelo vino, pričekajte 30 sekundi da alkohol ishlapi, a zatim nalijte vode tako da prekrije oko ¾ artičoka.
  9. Pritisnite artičoke tanjurom kako ne bi plesale po loncu, poklopite lonac i kuhajte na slabijoj do srednje jakoj vatri oko 50 minuta. Nemojte miješati, nego povremeno samo protresite lonac.

 

Komentari

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Podijelite:
Share on facebook
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Artičoke s bobom i graškom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Artičoke s bobom i graškom

Željka Maras

Novinarka, urednica, marketinška stručnjakinja, poduzetnica, kuharica, putnica, čitateljica, spisateljica, izumiteljica, učenica, profesorica, zaljubljenica u hranu, ljubiteljica novih medija, kreatorica medijskih sadržaja, tragačica za dubljim smislom – ja sam sve to po malo, i sve u isto vrijeme.

Moglo bi vas zanimati...
sunka u kruhu
Recept
16.04.2022.